Hanko Uusimaa

Kudeneule Oy:n tehdasalue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kudeneule Oy:n tehdasalue
Kuvaus
Hyvon-Kudeneule Oy:n rakennuttama tehdasrakennus on yksi Suomen sotien jälkeisen teollisuusarkkitehtuurin arvokohteista ja arkkitehti Viljo Revellin rationaalisen ja konstruktivistisen arkkitehtuurin päätöistä. Rakennusteknisinä uutuuksina rakennuksessa on alumiinirakenteita, esijännitettyjä betonirakenteita ja lämpölasielementtejä. Tehdas kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksia 1920-luvun lopulta 1970-luvulle.

Entisen Hyvon-Kudeneule Oy:n tehdasalue on Hangon Silversandissa, merenranta-alueella Hankoniemen pohjoispuolella varsinaisesta asutuksesta koilliseen. Tavoitteena on ollut hyvän työympäristön luominen lähelle luontoa. Horisontaalisesta pääsiivestä, saapumistien yli kurottavista poikittaissiivistä ja vesialtaasta veistoksineen muodostuu näyttävä saapumisnäkymä.

Alkujaan trikooalan tuotantolaitoksena toiminut, teräsbetonirunkoinen tehdashalli on noin 100 metriä pitkä ja yhtenäinen tila. Kahdessa matalammassa siivessä on toimistoja ja sosiaalitiloja. Kokonaisuuteen kuuluu erillinen voimakeskus. Tehdashallissa on pilari-palkkirakenne ja seinäpintojen alaosat ovat yhtenäistä, nauhamaista lasiseinää. Julkisivu- ja vesikattomateriaalina on poimutettu alumiini. Johtajan ja työntekijöiden rivitaloasunnot on rakennettu tuotantolaitoksen pohjoispuolisen rannan kangasmetsään.

Historia
Helsingissä 1951 perustettu Hyvon Kudeneule Oy siirsi toimintansa 1950-luvulla Hankoon. Rakennuttaja järjesti 1953 kutsukilpailun, jossa edellytettiin trikooalan tehdaslaitoksen, siihen kuuluvien aputilojen ja asuntoalueen suunnittelua. Suunnittelun tavoitteeksi asetettiin rakennuksen joustava käyttö, mahdollisuus vaiheittaiseen rakentamiseen ja laajentamiseen. Kilpailun voitti arkkitehti Viljo Revell avustajanaan arkkitehti Osmo Lappo.

Revell käytti tehtaan suunnittelussa edistyksellistä rakennusteknikkaa sekä tavoitteli toteutuksessa selväpiirteistä tuotantoympäristöä ja hyviä työolosuhteita, mikä näkyy tilan jäsentelyssä, materiaali- ja rakennevalinnoissa sekä pyrkimyksenä luonnonläheisyyteen.

Viljo Rewell, Kudeneule Oy. Arkkitehti 1956:2.

Tiina Lehto, Hangon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema. Byggnadskultur och kulturlandskap i Hangö. Hangon museon julkaisusarja n:o 8. Tammisaari 1989.

Modern Movement Scandinavia. Vision and reality. docomomo - Denmark, Finland, Iceland, Norway, Sweden. Fonden til Udgivelse af Arkitekturtidskrft B. Århus 1998.

Tuija Mikkonen, Corporate architecture in Finland in the 1940s and 1950s: factory building as architecture, investment and image. Finnish Academy of Science and Letters, Suomalaisen tiedeakatemian toimituksia, Humaniora 2005.

kohteeseen sisältyy:  muu teollisuusrakennus;

Hangon Kudeneuletehtaan etupiha. Hilkka Högström 2009