Hamina Kymenlaakso

Pitäjänsaaren esikaupunkialue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pitäjänsaaren esikaupunkialue
Kuvaus
Pitäjänsaari on vanhimpia säilyneitä esikaupunkialueita nykyisen Suomen alueella. Pitäjänsaaren luotsivartiotupa on harvinainen esimerkki kaupunkiluotsien päivystyspaikasta ja osa Haminan vanhan sataman historiallista rakennuskantaa.

Pitäjänsaari sijaitsee Haminasta länteen johtavan maantien varrella. Savilahdessa sijaitsevan, kapeiden salmien mantereesta erottaman saaren rakennuskanta on sijoitettu säännöllisiin korttelistoihin. Vanhimmilta osiltaan rakennuskanta on 1700-luvulta, mutta pääosin myöhempää.

Pitäjänsaaren rakennetun ympäristön mittakaava on sangen yhtenäinen. Historialliseen miljööseen liittyy moni-ilmeisen rakennuskannan lisäksi runsas puusto.
Pitäjänsaaren eteläosassa on sen itäpuolella sijaitsevaan Tervasaaren vanhaan satama-alueeseen liittyvä luotsivartiotupa. Korkealla tornilla varustetulle pienelle hirsirakennukselle, jonka ulkoasu viittaa 1800-luvun jälkipuoliskolle, ei tunneta vastineita. Pitäjänsaaren eteläkärjessä on lisäksi Krimin sodan aikaisia linnoituslaitteita.

Historia
Pitäjänsaaren esikaupunki syntyi 1700-luvulla Haminan linnoituksen linnoitusesplanadin ja kaupunginsalmen länsipuolelle suomalaisten käsityöläisten asuma-alueeksi. Vähäväkinen väestö, joka ei pystynyt rakentamaan linnoituskaupungin vaatimusten mukaisesti, sai tontit kaupungin ulkopuolelta. Venäisten käsityöläisten esikaupunki sijaitsi Haminan Viipurin puoleisella alueella.

Lisätietoa
Ragnar Rosén, Vehkalahden pitäjän historia I. Suur-Vehkalahden asutus- aluehistoria n. vuoteen 1610. Helsinki 1936.

Sigurd Nordenstreng ja Aimo Halila, Haminan historia I. Ruotsin vallan aika (v:een 1742). 1974;

Vesa Pohjola, Pitäjänsaaren miljööinventointi. Haminan kaupunki 1977.

Marja Terttu Knapas, Kymenlaakson kulttuurihistorialliset kohteet. Kymenlaakson seutukaavaliitto 1984.

Väylien varsilta - Suomen historialliset merimerkit ja luotsipaikat. Verkkosivutuotanto Helsingin yliopisto, Merenkulkulaitos, Museovirasto, 2001.

kohteeseen sisältyy:  kaava-alue; pihapiiri; työväen asuintalo;

Pitäjänsaaren esikaupunki. Pekka Kärki 1971