Postimäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Postimäki
Kuvaus
Maisemallisen kohokohdan Suuren Rantatien varressa muodostava Postimäki on poikkeuksellisen hyvin säilynyt käsityöläis- ja mäkituparakennusten ryhmä 1700- ja 1800-luvun rakennuksineen. Pienten tupien pihapiirit ovat säilyttäneet alkuperäisen leimansa ja kuvastavat maaseudun sosiaalisia kerrostumia.

Ilolan kylän Postimäki sijaitsee rannikolta ja saaristosta Lillpernåvikenin ja Ilolanjoen länsirantaa kulkevan maantien ja Suuren rantatien risteyksessä viljelykseen kelpaamattomalla kumpareella. Ilolan rakennuskanta muodostuu kahdesta Illbyn kartanon torpasta ja Postimäen mäkitupa-asutuksesta. Rakennuskanta, tuvat, aitat ja pienet talousrakennukset ovat suurimmaksi osaksi peräisin 1800-luvulta, vanhimmat rakennukset 1700-luvulta.

Historia
Postimäki on osa Ilolan kylää, jota ei jaettu isossajaossa. Postimäen juurella, Suuren rantatien varressa sijaitseva Nikuksen tila toimi 1700- ja 1800-luvuilla postitilana, mistä Postimäki on saanut nimensä.

Göran Selén, Porvoon pitäjä kautta aikojen 1-2. Porvoon maalaiskunta 1996-97.

kohteeseen sisältyy:  kylä; pienasumus; talonpoikaistalo; tie;