Hollola Päijät-Häme

Hankalankosken pellavaloukku

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hankalankosken pellavaloukku
Kuvaus
Hankalankosken pellavaloukku, ensimmäinen koneellinen pellavanpuhdistuslaitos, on tehdasrakennuksena lajissaan ainutlaatuinen.

Kosken kirkonkylän kaakkoispuolella virtaavan Hankalankosken partaalle 1800-luvun lopussa rakennetun koneellisen pellavanpuhdistamon lisäksi alueen rakennuskanta muodostuu entisestä johtajan asuinrakennuksesta, myllytuvasta ja aitasta.

Historia
Hämeenkoski ja Lammi olivat tärkeää pellavanviljelyaluetta. Tampereen pellavatehdas rakensi 1888 Hankalankosken partaalle ensimmäisen koneellisen pellavanpuhdistuslaitoksen. Tehdas lopetti toimintansa 1955.

Lisätietoa
Lauri Putkonen, Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat teollisuusympäristöt. Ympäristöministeriö. Kaavoitus- ja rakennusosasto. Tutkimus 4/1988. Helsinki 1989.

Airi Rusi, Hankalan Loukku. Lahden kaupunginmuseon tutkimuksia II/1975.

Teija Ahola, Rakennusinventointi - Hämeenkoski. Hämeen ympäristökeskuksen moniste 109/2006. Hämeen ympäristökeskus, Hämeenkosken kunta 2006.

Henrik Wager, Päijät-Hämeen rakennettu kulttuuriympäristö, Päijät-Hämeen liitto 2006.

kohteeseen sisältyy:  muu teollisuusrakennus; muu teollisuusrakennus;