Tammela Kanta-Häme

Tammelan kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tammelan kirkko
Kuvaus
Tammelan kivikirkko on kahdessa vaiheessa, 1500-luvun alkupuolella ja 1780-luvun laajennuksessa, nykyiseen muotoonsa rakennettu Lounais-Hämeen emäkirkko.

Kirkon vanhempi, keskiaikainen osa erottuu muuta runkohuonetta hieman kapeampana. Suhteellisen matalaseinäisessä ja poikkeuksellisen pitkässä kivikirkossa on loiva paanukatto. Korkeassa länsitornissa on barokkityylinen, lanterniiniin päättyvä kaartuva katto.

Vaaleaksi kalkittua kirkkosalia kattaa yhtenäinen tynnyriholvi. Alkuperäisen kirkon alueella kuorissa olevat penkit ovat poikkeuksellisesti poikittain. Barokkityylisen saarnastuolin lahjoitti 1640 Saaren kartanon omistanut maaherra, kreivi Lorentz Creutz vanhempi. 1600-luvun esineistöä on myös ratsumestari Gerhard Fredrik Kuhlmanin hautajaisvaakuna (k. 1694) miekkoineen. Kuorin itäseinällä olevan kaappikellon lahjoitti Saaren kartano 1792. R.W. Ekmanin maalaama Kristuksen kirkastusta kuvaava alttaritaulu valmistui 1860.

Kirkon länsipuolella on kiviaitaan liittyvä Pirttilän ja Heikan talojen hautakappeli vuodelta 1803. Kirkon edustalla on 1932 pystytetty hakkapeliittain harmaakivinen muistomerkki.

Historia
Portaan vanha kirkkokunta jakaantui keskiajan lopulla kahtia, Someroon ja Tammelaan. Pyhälle Mikaelille nimetty kivikirkko rakennettiin keskiajan lopulla, ilmeisesti 1500-luvun alkupuolella. Kirkko oli pieni, suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko, kylkiäisinään sakasti ja asehuone.

Kivikirkko laajennettiin 1781-1785 lähes kolminkertaiseksi pituudeltaan ja varustettiin kelloille tarkoitetulla korkealla länsitornilla. Rakennustyö tehtiin muurarimestari Matts Arelinin johdolla Yli-intendentinviraston piirustusten mukaan. Vanha kirkkosali jäi uutta runkohuonetta kapeammaksi kuoriosaksi.

Hautaaminen kirkon lattian alle ja kirkkopihaan loppui 1812, kun tien toiselle puolelle perustettiin uusi hautausmaa.

Sakaristo uusittiin entistä kaksi kertaa suuremmaksi 1829 Intendenttikonttorin suunnitelmin. Kirkon kiinteä sisustus uusittiin saarnastuolia lukuun ottamatta 1880-luvulla.

Eeva Ojanen, Tammelan seurakunnan historia. Forssa 1973.

Eeva Ojanen, Tammelan historia 1-2. Tammelan kunta 1983, 1992.