på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Taipalsaari Etelä-Karjala
Taipalsaaren kirkonympäristö
Kuvaus
Taipalsaaren kirkko, sen viereinen avoin kirkkokenttä, pitäjän lainamasiini, Röytyn majatalo sekä Röytyn itäpuolella kumpuilevat peltotilkut muodostavat alueen pitkästä historiasta ja rakentamisen vaiheista kertovan saarekkeen muuten uudistuneessa kirkonkylässä.

Kirkko on koko kirkonkylän huomattavin maamerkki satamarannasta vanhan kunnantalon ohi kirkonmäelle nousevan tien päätteenä. Kirkon luona oleva kolmikerroksinen tapuli lienee sekin 1750-luvulta ja uusittu verhouksiltaan 1900-luvun alussa.

Kirkon vieressä sijaitsevan entisen majatalon päärakennus on pitkä satulakattoinen talonpoikaisrakennus. Pihaneliötä rajaa maantien puolella suuri, yhden kattopinnan alle koottu talousrakennusten ryhmä. Pihan ja puutarhan istutukset elävöittävät museona toimivaa rakennusryhmää.
 
Historia
Taipalsaaren seurakunta perustettiin 1517, ja se on Lappeen ohella Etelä-Karjalan vanhimpia emäseurakuntia, johon ovat kuuluneet Joutseno, Lemi, Savitaipale, Suomenniemi ja osia Mäntyharjusta.

Taipalsaaren nykyisen kirkon runkona on rakennusmestari Eskil Colleniuksen johdolla rakennettu, 1754 valmistunut ristikirkko. Se laajennettiin nykyiseen keskeiskirkkomuotoonsa ja varustettiin kupolilla intendentinkonttorin laatiman suunnitelman mukaan 1846-47 tehdyssä korjauksessa. Kirkko laudoitettiin sisältä ja ulkoa 1900-luvun alussa. Alttariseinän ikonostaasimainen sommitelma ja alttaritaulun paikalla oleva crux nuda lienevät samalta ajalta. 1904-1906 tehdyn korjauksen suunnittelijoina olivat arkkitehdit S. von Nandelstadh ja K. Hård af Segerstad.

Röytty mainittiin virkatalona 1680. Turun rauhan 1743 jälkeen, Taipalsaaren siirryttyä Venäjään, talo alkoi toimia kievarina. Taipalsaaren, Joutsenon ja Savitaipaleen yhteinen majatalo toimi kievarina aina 1930-luvulle saakka.
 
Lisätietoa
Etelä-Karjalan rakennuskulttuuri. Etelä-Karjalan seutukaavaliiton julkaisu 4/1987.

Pertti Jurvanen, Taipalsaari. Pitäjä Saimaan sylissä. Lappeenranta 1997.

Juha Jantunen, Kimmo Saarinen, Olli Marttila, Etelä-Karjala. Kaakkois-Suomen perinnemaisemat. Alueelliset ympäristöjulkaisut 124. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus 1999.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko; kylä; lainamakasiini; matkailurakennus; museo;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Taipalsaaren kirkko ja Röytyn talo.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Taipalsaaren kirkonympäristö
 
© Museovirasto 2009