Kuopio Pohjois-Savo

Leppälahden ja Kuivaniemen kylät

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Leppälahden ja Kuivaniemen kylät
Leppälahden ja Kuivaniemen kylät ovat edustavia esimerkkejä savolaisesta hajakyläasutuksesta.

Leppälahden agraarimaisema Maaningan ja Lapinlahden rajalla muodostuu Onkiveden länsirannalla sijaitsevasta Leppälahden kylästä ja Onkiveteen, kohti pohjoista työntyvästä harjumaisesta Kuivaniemestä. Selkeisiin pihapiireihin rakennetut talouskeskukset sijaitsevat harvakseltaan avoimessa peltomaisemassa, näkymäyhteyksien päässä toisistaan omilla kumpareillaan.

Leppälahti ja Kuivaniemi kuuluvat samaan maisemakokonaisuuteen kuin Väisälänmäen kansallismaisema.

Historia
Pohjois-Savon erämaiden pysyvämpi asutus alkoi keskiajan lopulla. Maaningan Tavinsalmelle perustettiin hallinnon ja veronkannon tarpeisiin kuninkaankartano 1543, jonka ympärille muodostettiin 1547 oma Tavisalmen hallintopitäjä ja kirkkopitäjä 1549, jotka kattoivat lähes koko nykyisen Pohjois-Savon. Hallintopitäjään kuuluneessa Leppälahden kylässä oli 1560-luvulla yksi talo, joka sijaitsi Leppäsaaren länsipuolella lahteen laskevan laskuojan suulla.

Lisätietoa
Suomen asutus 1560-luvulla, kyläluettelot ja kartasto. Helsingin yliopiston historian laitoksen julkaisuja N:o 4. Helsinki 1973.

Irma Lounatvuori, Lauri Putkonen (toim.), Rakennusperintömme. Kulttuuriympäristön lukukirja. Ympäristöministeriö - Museovirasto 2001.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Pohjois-Savon liitto 2006.

kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo;

Leppälahden ja Kuivaniemen kylämaisemaa Maaningalla. Soile Tirilä 2000