Mustasaari Pohjanmaa

Moippevägenin kiviaidat

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Moippevägenin kiviaidat
Kuvaus
Hyvin leveät, pienistä luonnonkivistä ladotut aidat muodostavat harvinaisen ja omaleimaisen tienäkymän Moippeen johtavan tien varressa Överbyssä Koivulahden kirkonkylän eteläpuolisen peltoaukean laidalla.

Kiviaidat on koottu 1700-luvun pellonraivaustyössä. Ne rajaavat kapean, hiekkapintaisen kylätien varressa jokaista pihapiiriä ja laiduntilkkua.

Historia
Mustasaaren pitäjässä raivattiin runsaasti uudisviljelyksiä 1700-luvun puolivälin jälkeen, mihin rohkaisi Pohjanmaalla 1762 tehty päätös maksaa kruunulle kiinteää kymmenysveroa. 1740-luvulla kruunu myönsi raivatut suot verottomiksi, ja verotilojen alaiset torpat vapautettiin maaverosta 1743.

Isojako, joka suoritettiin Mustasaaren pitäjässä 1760-1770-luvulla, merkitsi tilusten keskittämistä yhteen ja tehosti viljelyä. Koivulahden kylässä isojako oli suoritettu 1765. Tilukset aidattiin lähipelloista kerätyin kivin.

K.V. Åkerblom, Kvevlax historia. 1923.

Kurt Jern, Mustasaaren seutu kautta vuosisatojen. Nurja ja vaikea kansa – Mustasaaren kunta 650 vuotta. Mustasaaren kunta. Vaasa 2002.

kohteeseen sisältyy:  kylä; tie;

Moippevägenin kiviaitoja Mustasaaressa. Maria Kurtén 2007