Siikalatva Pohjois-Pohjanmaa

Lamujokivarsi Piippolan kirkonkylässä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lamujokivarsi Piippolan kirkonkylässä
Kuvaus
Piippolan kirkonkylässä muodostavat kirkko, pappila ja kantatalojen pihapiirit polveilevassa Lamujokivarressa tärkeän, pääosaltaan 1800-luvun rakennusperinnettä edustavan historiallisen ulottuvuuden muuten uudisrakennetussa taajamassa.

Lamujoki mutkittelee Piippolan kirkonkylän kohdalla itä-länsi -suuntaisena yhtenäisen peltoviljelysaukean halki. Piippolan kirkonkylä on kasvanut jokivarteen Simon Jylkän rakentaman, 1770 valmistuneen puukirkon ympärille. Joen mutkassa on Isopappila aittoineen. Jokivarressa ovat kirkonkylän kantatalot, joista mainittakoon erityisesti Anttilan pihapiiri kirkon vieressä sekä Lassila, Tuomaala, Piippo ja Jukola.

Piippolan kirkonkylän kautta kulkeva maantie on osa vanhaa maantieyhteyttä Oulusta Savoon.

Historia
Lamujokivarren pysyvä asutus syntyi 1500-luvun puolivälissä. Piippola kuului Saloisten seurakuntaan ja vuodesta 1769 se oli Pulkkilan kappelin saarnahuonekunta. Piippolan kylä oli taloluvun mukaan pitäjän suurin kylä. Seurakunnallisesti Piippola itsenäistyi 1845. Piippolan 1865 perustettu kunta yhdistyi Siikalatvaan 2009.

Risto Vilmusenaho, Siikajokilaakson historia II. 1984.

Mauno Hiltunen et al., Siikajokilaakson historia I. 1996.