på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Inari Lappi
Raja-Joosepin asuinkenttä
Kuvaus
Raja-Joosepin asuinkenttä Urho Kekkosen kansallispuistossa Inarin kunnan itärajan tuntumassa on hyvin säilynyt esimerkki 1900-luvun alkupuolen pienimuotoisesta pyyntiin ja karjanhoitoon perustuvasta erämaa-asutuksesta Metsä-Lapin tunturiseudulla.

Luttojoen etelään viettävällä rantatörmällä sijaitseva 1910-luvulla rakentunut asuinkenttä muodostuu jokitörmään kaivetusta maasaunasta, uudesta, sodassa tuhoutuneen tilalle rakennetusta asuinrakennuksesta, navetasta, lampolasta, kahdesta aitasta ja heinäsuojasta, maakellarista, ulkouunista, kaivosta, venekatoksesta sekä ns. Huhti-Heikin kämpästä. Asuinkenttää ympäröi riukuaita.

Kentällä on myös Joosepin uuden talon perustukset ja toisen maailmansodan aikainen taisteluhauta.
 
Historia
Luttojoen etelään viettävällä rantatörmällä, keskellä erämaata sijaitsi jo 1910-luvulla poromiesten Uula Vallen ja Arvid Pokan maasauna, kun paikalle asettui asumaan entinen kullankaivaja ja uittomies, alunperin parkanolainen Joosef Juhonpoika Sallila (1877-1946) elämänkumppaninsa kanssa.

Jooseppi rakensi kymmenen vuoden aikana pihapiiriin saunan lisäksi pirtin, navetan, kellarin ja ulkouunin sekä muita tarpeellisia talousrakennuksia. Jooseppi harjoitti helmenpyyntiä, kalastusta, metsästystä ja poronhoitoa. Tilalle hankittiin myös joitakin lampaita ja lehmiä. Pihapiirissä viljeltiin perunaa ja heinää niitettiin myös lähisaarista.

Vuonna 1920 kentälle asettui neljäksi vuodeksi Lutolle helmenpyytäjäksi tullut ähtäriläinen maailmankiertäjä Huhti-Heikki, joka rakensi törmälle oman mökkinsä.
 
Lisätietoa
Lapin rakennusperintö. Lapin läänin rakennusperinne ry 1984.

Arvokkaat maisema-alueet. Maisema-aluetyöryhmän mietintö II. Mietintö 66/1992. Ympäristöministeriö. Ympäristönsuojeluosasto. Helsinki 1993.

Jarmo Lokio, Lapin kulttuuriympäristöohjelma. Lapin ympäristökeskus. Rovaniemi 1996.

Satu Kalpio ja Tarja Bergman, Lapin perinnemaisemat. Alueelliset ympäristöjulkaisut 116. Lapin ympäristökeskus ja Metsähallitus 1999.

"Lapin kulttuuriympäristöt tutuksi" -inventointihanke 2004-2008, aineistot. Lapin ympäristökeskus.

Metsähallituksen kotisivut / Historiakohteet / Vanhat rakennukset; http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=10595
 
kohteeseen sisältyy:  pienasumus; pihapiiri; talousrakennus;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Raja-Jooseppi.

Raja-Jooseppia.

Raja-Jooseppia.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Raja-Joosepin asuinkenttä
 
© Museovirasto 2009