Sastamala Pirkanmaa

Vammalan kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vammalan kirkko
Kuvaus
Historiallisen maantien ja vesireitin yhtymäkohdassa, maisemallisesti vaikuttavassa ympäristössä sijaitseva Vammalan keskustaajaman kirkko, Tyrvään kirkko on 1800-luvun jälkipuoliskon monimuotoisen kirkkoarkkitehtuurin edustavimpia esimerkkejä.

Tyrvään kirkko on Sastamalan seurakunnan pääkirkko. Tiilikirkko on rakennettu maanteiden ja vesireitin yhtymäkohtaan Vammaskoskeen pistävälle niemelle. Ulkoarkkitehtuuriltaan katedraalimaisen komea myöhäisempiretyylinen kirkko on pohjamuodoltaan sisäviisteinen ristikirkko, jonka alttari sijaitsee itäpäädyssä ulkonevassa täyskorkeassa kuoriapsidissa. Ristikeskustaa korostaa monisärmäinen matala katto-osa. Läntisen ristivarren päätteenä ovat kaksoistornit ja niitä yhdistävä kolmikerroksinen galleriakäytävä. Puhtaaksi muurattuja ulkoseiniä jäsennöivät pyörökaariset ikkunat.

Pelkistetyn valkoisessa kirkkosalissa on laakea lautaholvi. Kiinteään sisustukseen kuuluvat lehterit ja saarnastuoli ovat alkuperäiset. Alttaritauluja on kolme. R.W. Ekmanin 1866 maalaamien taulujen aiheina ovat Ristiinnaulitseminen, Kristuksen kirkastuminen ja Ylösnousemus.

Vammaskosken partaalla, kirkon vastarannalla, on ns. Tyrvään uusi pappila, jonka 1890 rakennettu vanha kivinavetta toimii Tyrvään seudun museona. Viereinen Vammaskosken ylittävä silta on rakennettu 1913-1915.

Historia
Vammalan kirkko rakennettiin 1848-1855 Satakuntaan useita kirkkoja piirtäneen Turun kaupunginarkkitehti P.J. Gylichin laatimien piirustusten mukaan. Sisätilat uudistettiin 1930-luvulla arkkitehti Bertel Strömmerin suunnittelemassa korjauksessa. Nykyisin kirkko on 1982 sattuneen pienen tulipalon jälkeen tehdyn kunnostuksen mukaisessa asussa.

Pappilan klassistinen päärakennus on valmistunut 1923 aikaisemman puisen, tulipalossa tuhoutuneen, pappilarakennuksen paikalle.

Vammaskosken ylityspaikalla oli kiinteä silta jo 1600-luvulla. Sillan ylittävä maantie on osa vanhaa sisämaantietä, joka kulki Turusta Ylä-Satakuntaan ja Hämeeseen jo 1500-luvulla. Nykyisen 114 metrin pituisen sillan rakennustöitä johti rakennusmestari Valle Antila. Valmistuessaan silta oli merkittävimpiä maassamme.

Lisätietoa
Marja-Liisa Lampinen, P.J. Gylichin satakuntalaiset kirkot. Satakunnan museon kannatusyhdistys 1972.

Mauno Jokipii, Vammaskosken kihlakunnansilta 1600-luvulta 1800-luvulle. Tyrvään seudun kotiseutuyhdistys 1992.

Marja-Liisa Rönkkö, Tyrvään kirkko 150 vuotta. Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen julkaisuja LXXXVII 2005.

Päivitetty tieto
Vammalan kirkko on Sastamalan kaupungin keskustaajamassa Vammalassa sijaitseva Sastamalan seurakunnan (2009) pääkirkko eli Tyrvään kirkko.

kohteeseen sisältyy:  kirkko; pappila; silta;

Tyrvään kirkko. Jari Heiskanen 2007