Ii Pohjois-Pohjanmaa

Ulkokrunnin majakka- ja luotsiyhdyskunta

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Ulkokrunnin majakka- ja luotsiyhdyskunta
Kuvaus
Ulkokrunnin merenkulkuun liittyvä rakennuskanta ovat hyvä esimerkki eristyneissä oloissa toimineesta merenkulun virkamiesyhdykunnasta. Hyvin säilynyt ja monipuolinen rakennuskanta sijaitsee ympäristössä, jossa ei ole tapahtunut mainittavia muutoksia luotsiaseman lakkauttamisen jälkeen.

Ulkokrunnin ja Ykspihlaja 1874 valmistuneet tunnusmajakat liittyvät Pohjanlahden purjehduskelpoisuuden parannustöihin 1870-luvulla. Molemmat merimerkit on suunnitellut Oulun lääninarkkitehti F.W. Lüchou. TUlkokrunnin tunnusmajakalla ei ole säilyneitä vastineita, mutta sen esikuvana on käytetty Hailuodon Hiidenniemen tunnusmajakkaa. Ulkokrunnin tunnusmajakka on selkeäpiirteinen ja pelkistetty merimerkki. Muodoltaan ja sijainniltaan se on tyypillinen 1800-luvun tunnusmajakka. Rakennus on hallitseva maisemaelementti.

Ulkokrunnin metsäinen saari sijaitsee Oulun ja Kemin välisen väylän varrella. Vaarallisten matalikkojen ympäröimä saari on noin 20 kilometrin päässä mantereelta. Sen eteläkärjessä on pieni kalastajakylä ja pohjoiskärjessä tunnusmajakka ja luotsiasema ulkorakennuksineen. Saaren länsirannalla on jatulintarhoja ja kivikummeli.

Vuonna 1874 rakennettu Ulkokrunnin tunnusmajakka on 29,6 metriä korkea, teräväpiirteinen puutorni. Sen runko-osan seinät on maalattu punaisiksi ja suippo vesikatto mustaksi. Vesikaton alla on luotsien käyttämä tähystystila ja tornin pohjalla on hirsikehikon varaan nostettu, luonnon kivistä koottu tuuliankkuri.

Saaren luotsiasema on rakennettu 1872. Sen ulkoasu periytyy 1930-luvulta. Valkoiseksi maalatussa rakennuksessa on kaksi kerrosta ja muutaman metrin korkuinen tähystystorni. Luotsiaseman ulkorakennuksia ovat vaja, käymälä ja maakellari. Luotsiasemasta noin 300 metriä länteen sijaitsee 1936 valmistunut, korkealle rautaristikkojalustalle sijoitettu loisto.

Historia
Olhavan lasiruukin patruuna rakennutti Ulkokrunnille merimerkin jo 1700-luvun lopulla. Merkin ylläpidosta lasiruukki sai oikeuden kantaa majakkamaksua. Vuosien 1830-1851 aikana suoritettiin laaja venäläis-skandinaavinen astemittaus, jonka yksi havainnointipiste rakennettiin Ulkokrunnille. Vuonna 1841 rakennettua havainnointitornia ruvettiin käyttämään myös navigoinnin kiintopisteenä. Rakennelma lunastettiin 1849 luotsilaitokselle, joka pystytti sen paikalle tunnusmajakan 1874. Ulkokrunnin luotsit käyttivät tunnusmajakkaa tähystykseen ja laivoille suunnattuun merkinantoon. Ruotsin puolella nuotan vedossa käyneet kalastajat käyttivät pookia myös tilapäisenä hevostallina.

Ulkokrunnin luotsipaikka perustettiin 1872. Sitä ennen luotsaamista olivat hoitaneet saarella asuneet kalastajat. Uuden aseman henkilökuntaan kuului luotsivanhin, 4-5 luotsia ja kaksi luotsioppilasta. Asema oli miehitettynä toukokuun lopusta lokakuun alkuun. Luotsiasema lakkautettiin jo 1934. Nykyisin luotseille kuuluneet rakennukset ovat Oulun yliopiston käytössä.

Lisätietoa
Raili Rytkönen, Suur-Iin historia 1870-1925. Haukiputaan kunta ja seurakunta, Iin kunta ja seurakunta, Kiimingin kunta ja seurakunta, Kuivaniemen kunta ja seurakunta, Pudasjärven kunta ja seurakunta, Ranuan kunta ja seurakunta, Taivalkosken kunta ja seurakunta, Yli-Iin kunta ja seurakunta, Ylikiimingin kunta ja seurakunta 1978.

Seppo Laurell, Suomen majakat. Nemo. Merenkulkulaitos 1999.

Maiseman muisti. Valtakunnallisesti merkittävät muinaisjäännökset. Museovirasto 2001.

Harri Nyman, Meriväylien rakennusperintö. Toim. Marja-Leena Ikkala. Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja 21. Museovirasto 2009.

kohteeseen sisältyy:  luotsiasema; majakka; muinaisjäännös;