på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Sauvo Varsinais-Suomi
Sauvon osuuskauppa ja apteekki
Kuvaus
Sauvon kirkonkylän osuuskauppa ja apteekki ovat hyviä esimerkkejä modernismin tulosta suomalaisiin kirkonkyliin 1930-luvulla ja pyrkimyksestä juurruttaa moderni arkkitehtuuri ja rakennustekniikka myös maaseudun rakennettuun ympäristöön. Rakennukset kuuluvat kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksista 1920-luvun lopulta 1970-luvulle.

Sauvon Osuuskauppa Aitta on kirkonkylän ensimmäinen kivirakennus keskiaikaisen kirkon jälkeen. Kaksikerroksinen liiketalo on tyyppiesimerkki SOK:laisesta, Erkki Huttusen kehittämästä tyylipuhtaasta funktionalistisesta osuuskaupparakentamisesta.

Erik Bryggmanin suunnittelema Sauvon apteekki on nyansoidumpaa funktionalismia. Pulpettikattoisessa ja rapatussa rakennuksessa on alun perin ollut liikkeen lisäksi myös apteekkarin yksityisasunto, joka sijaitsee rakennuksen kaksikerroksisessa osassa.
 
Historia
Osuustoimintalaki säädettiin 1901 ja satoja pieniä osuuskauppoja syntyi muutamassa vuodessa. Niiden rakentamisen ohjaamiseksi osuuskauppaliittymät perustivat omat suunnittelutoimistonsa ja osuuskaupat saivat yhtenäisen arkkitehtonisen ilmeen. SOK:n rakennusosaston johdossa oli Erkki Huttunen avustajinaan Valde Aulanko ja Paavo Riihimäki.

Sauvon Osuukauppa Aitta valmistui 1933. Osuuskunta Aitta lopetti toimintansa rakennuksessa 1960-luvun lopulla. Sauvon Apteekin rakennutti apteekiksi ja asuinrakennukseksi apteekkari Åke Schoultz ja se valmistui 1935. Apteekkitoiminta päättyi 1972.
 
Lisätietoa
Valde Aulanko, Osuuskauppoja. Arkkitehti 6/ 1936.

Vilhelm Helander ja Simo Rista, Suomalainen rakennustaide. 1989.

Do.co.mo.mo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa. Alvar Aalto Akatemia, docomomo Suomi-Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo. Helsinki 2002.

Paula Saarento - Tellervo Saukoniemi (toim.), Sauvon kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta. Varsinais-Suomen rakennuskulttuuri 11. Sauvon kunta, Turun maakuntamuseo, Varsinais-Suomen liitto 2008.
 
kohteeseen sisältyy:  kauppa- ja liikerakennus;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Sauvon osuuskauppa.

Sauvon apteekki.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Sauvon osuuskauppa ja apteekki
 
© Museovirasto 2009