på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Mäntsälä Uusimaa
Mäntsälän kirkonmäki
Kuvaus
Mäntsälän kirkonmäki muodostaa pitäjän kunnalliselämän historiaa edustavan monipuolisen kokonaisuuden, johon kuuluvat kirkko hautausmaineen, lainamakasiinit, entinen pitäjäntupa ja kunnantalo, entinen vanha toriaukio sekä Mäntsälänjoen varrella sijaitseva Mäntsälän kartano.

Kirkonmäkeä hallitsee 1800-luvun lopulla rakennettu tornillinen tiilikirkko. Kirkon ulkomuurit ovat puhtaaksimuurattua tiiltä. Kivimuurin ympäröimällä, useaan otteeseen laajennetulla hautausmaalla on Kuhlefelt- ja Sederholm -sukujen hautakappelit. Ilmari Wirkkalan suunnittelema sankarihautausmaa on vuodelta 1946.

Kirkonmäellä sijaitsevat hirsiset lainamakasiinit ovat peräisin 1800-luvun alusta ja entinen pitäjäntupa vuodelta 1854. Pitäjäntupa on rakennettu Mäntsälän ensimmäiseksi kunnantaloksi. Tiilinen kunnantalo on vuodelta 1936.

Kirkonmäen maisemaan liittyy sen koillispuolella sijaitsevan Mäntsalän kartanon (Karlsberg) talouskeskus. Rakennuksia ympäröi vanha puisto. Puinen päärakennus 1780-luvulta on mansardikattoinen ja pihapiirissä on toinen pienempi asuinrakennus 1700-luvulta.
 
Historia
Mäntsälän kappeli kuului alkuaan Porvoon laajaan emäseurakuntaan. Pienen kappeliseurakunnan ensimmäinen kirkko rakennettiin todennäköisesti 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa Mäntsälän kylään mäelle, jolla myöhemmätkin kirkot ovat sijainneet. Mäntsälän nykyinen kirkko rakennettiin 1862-1866. Sen suunnitteli arkkitehti Jean Wik intendentinkonttorissa E.B. Lohrmannin johdolla.

Mäntsälän pitäjäntupa valmistui 1854 ja kunnantalo 1936 Väinö Siikosen rakentamana. Pitäjäntupa toimi alkuperäisen käytön loputtua mm. sairas- ja ruumishuoneena, asuntolana ja kirjastona. Se muutettiin kotiseutumuseoksi 1965.

Mäntsälän kartano muodostettiin 1600-luvulla viidestä tilasta. Päärakennus valmistui 1780-luvulla ja se sai nykyasunsa 1890-luvun korjauksessa.
 
Lisätietoa
Gloria in Excelsis Deo. Mäntsälän kirkon historiaa. Mäntsälän seurakunta. Jyväskylä 1991.

Mäntsälän historia I. Jyväskylä 1991.

Mäntsälän historia II. Jyväskylä 1993.
 
kohteeseen sisältyy:  kartano; kirkko; kylä; lainamakasiini; muu hallintorakennus; pappila; tori;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Mäntsälän kirkonmäki.

Mäntsälän kartano.

Mäntsälän kirkko.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Mäntsälän kirkonmäki
 
© Museovirasto 2009