Janakkala Kanta-Häme

Irjalan kartano

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Irjalan kartano
Kuvaus
Irjalan kartano edustaa 1800-luvun lopun taloudellisen noususuhdanteen aikaista kartanoarkkitehtuuria. Kartano sijaitsee Haapaniemenjärven ja Rehakanjärven välisen kannaksen töyräällä, jolta tunnetaan asutusta jo kivikaudelta.

Kartanon hirsinen päärakennus, jonka keskiosa muodostaa kolmen kerroksen korkuisen tornimaisen kuution, on rakennettu 1885 arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel suunnitelmien mukaan. Rakennusta ympäröi osin 1850-luvulta oleva puisto, jossa rantaan laskeutuvat kiviportaat muodostavat vaikuttavan puistoelementin.

Päärakennuksen sisätilat ovat säilyneet pitkälti rakentamisaikaisessa asussaan. Poikkeuksellisen vaikuttava on rakennuksen keskellä oleva korkea, avoin porrastila.

Tiilinen karjarakennus on 1880-luvulta ja sen vieressä on vanha työväen asuinrakennus. Toinen työväen asuinrakennus, Mäntylä, on pellon laidassa.

Rantapellon laidalla oleva Heikkilä on Irjalan entinen torppa. Hirsinen asuinrakennus on 1800-luvun loppupuolelta.

Historia
Irjalan kartano muodostettiin 1590-luvulla kahdesta talonpoikaistilasta ja se nautti säterivapautta vuodesta 1615 Brunow-suvulle lahjoitettuna.

Nykyinen päärakennus rakennettiin aikaisemman päärakennuksen tuhouduttua tulipalossa 1884.

Hämäläisia kartanoita ja suurtiloja. Toim. Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander. Helsinki 1946.

Teija Ahola, Rakennusinventointi – Janakkala. Hämeen ympäristökeskuksen moniste 92/2005. Hämeen ympäristökeskus, Janakkalan kunta 2005.

kohteeseen sisältyy:  kartano; puisto; talousrakennus; työväen asuintalo;

Irjalan kartanon päärakennus. Kaija Kiiveri-Hakkarainen 2006