på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Kuopio Pohjois-Savo
Linnanpellon asuinalue ja sokeainkoulu
Kuvaus
Linnanpelto on varhainen yhtenäinen pientaloalue, joka ennakoi 1940-luvun monia tyyppipiirustuksin toteutettuja pientaloalueita. Suomen vanhin suomenkielinen sokeainkoulu liittyy asuntoalueeseen.

Alue rajoittuu Killisen-, Gottlundin-, Kalevalan- ja Päivärinteenkatuihin ja perustuu vuoden 1921 asemakaavaan. Linnanpellon asuinrakennukset toteutettiin useampien tyyppipiirustusten mukaan.

Sokeiankoulun rakennusryhmän muodostaa kuusi laitos- ja asuinrakennusta, 1899, 1900 ja 1940, sekä niitä ympäröivä, männikköinen pihapiiri Päivärinteellä. Laitosrakennusten ryhmän on suunnitellut yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehti Th. Granstedt.
 
Historia
Linnanpellon alueen rakentaminen oli osa ensimmäisen maailmansodan jälkeistä sosiaalista, sosiaalihallituksen johtamaa asuntotuotantoa, jolla pyrittiin vaikean asuntopulan poistamiseen. Kuopiossa rakentamista ohjasi pienasuntorakennuslautakunta.

Linnanpellon asuinalue rakentui Martti Välikankaan laatiman asemakaavan ja sosiaalihallituksen tyyppitalojen pohjalta 1921-24.

Suomenkielinen sokeainkoulu perustettiin Kuopioon 1870. Omat koulurakennukset se sai 1898-1900 sen jälkeen kun asetus aistiviallisten opetuslaitoksista oli hyväksytty 1892.
 
Lisätietoa
Kuopion rakennusperinnön ja kulttuuriympäristöjen hoito-ohjelma. Kuopion kaupunki 1995.

Kuopion seudun kulttuuriympäristö seutukunnan vahvuudeksi. Kulttuuriympäristöselvitys Kuopion seudun maakuntakaavaa varten. Pohjois-Savon liitto 2006.

Kuopion kulttuuriympäristö - strategia ja hoito-ohjeet. Kuopion kaupunki 2007.
 
kohteeseen sisältyy:  kaava-alue;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Linnanpellon asuinaluetta.

Pientaloasutusta Linnanpellonkadun varrella.

Linnanpellon sokeainkoulun päärakennus.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Linnanpellon asuinalue ja sokeainkoulu
 
© Museovirasto 2009