Oulu Pohjois-Pohjanmaa

Oulun rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Oulun rautatieasema
Kuvaus
Oulun rautatieasema on Seinäjoki-Oulu -rataosuuden ainoa II luokan asema. Knut Nylanderin tyyppipiirustuksien mukainen asema on hyvin säilynyt.

Uusrenessanssiasema muodostaa asemaravintolarakennuksen kanssa komean parin Asemakadun päätteenä Oulun keskustassa.

Historia
Vaasan radan jatke Seinäjoelta Ouluun valmistui 1886. Keskustelu rautatien saamisesta Ouluun oli alkanut jo 1870-luvulla. Asian innokkaimpia ajajia olivat kaupungin kauppiaat, etenkin kauppaneuvos A.O. Snellman.

Oulun asema sijoitettiin II kaupunginosaan ns. Kakaravaaran laidoille "köydenpunojapaanan" paikalle. Asemarakennus, veturitalli ja konepaja valmistuivat samaan aikaan radan valmistumisen kanssa. Asemarakennusta laajennettiin 1922. Ravintolarakennus valmistui 1930.

Toiminta Oulun asemalla vilkastui Tornion radan valmistuttua 1903, ja erityisen vilkasta se oli I maailmansodan vuosina, jolloin Tornio toimi Venäjän tavarakuljetuksen porttina. Yhteysrata itään Kontiomäelle ja Nurmekseen valmistui vasta 1930, vaikka se oli ollut vireillä Oulun radan valmistumisesta lähtien. 1930-luvulla Nurmeksen radan kuljetuksista yli 75 % oli puutavaraa, mutta sen osuus laski autokuljetusten yleistymisen myötä. Sotien aikana rata oli korvaamattoman tärkeä strategisena rautatienä ja sotien jälkeen Kainuun kaivosten malminkuljetuksessa.

Kustaa Hautala, Oulun kaupungin historia IV-V. Oulu 1976, 1982.

Berättelse om byggandet af Uleåborgs jernväg och Jakobstads bibana, afgiven af Byggnadskomitén. Tekniska Föreningens i Finland Förhandlingarna 2-3/1888.

Oulun asema-alueen rakennushistoriallinen selvitys 27.6.2003. Arkkitehtitoimisto Ark-Byroo. Oulun kaupunki 2003.

Oulun rautatieasema. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Mikkoau 2014
Oulun rautatieasema. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Mikkoau 2014.