på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Pietarsaari Pohjanmaa
Pietarsaaren rautatieasemanseutu
Kuvaus
Pietarsaaren rautatieasemanseutu tulli- ja pakkahuoneineen sekä makasiinirakennuksineen ilmentää Pohjanmaan rannikon teollistumisen aikaa 1800-luvun lopussa sekä kuljetusten siirtymistä mereltä rautateille.

Pietarsaaren rautatieasema sijaitsee historiallisen kaupunkikeskustan itälaidalla ja sen alue rajoittuu arkkitehtonisesti komeisiin entisiin makasiineihin. Asemarakennus on rakennettu Oulun radan IV luokan aseman tyyppiirustuksin 1887 ja laajennettu 1928. Asemalla on harvinainen puinen veturitalli sekä sen jatkeena uudempi yksipilttuinen tiilinen veturitalli. Asemakokonaisuuteen kuuluu kaksoisvahtitupa.

Asema-alueeseen liittyy tulli- ja pakkahuone, tupakkamakasiini ja tullihuoneenpuisto. Tulli- ja pakkahuone on rakennettu Valter Thomén ja Karl Lindahlin piirustusten mukaan 1908. Punatiilinen tupakkamakasiini on Grahn & Hedman & Wasastjernan suunnittelma ja vuodelta 1905. Hirsirunkoinen makasiinirakennus, ns. Myntin makasiini, on ainoa kuuden kauppahuoneiden varastojen sarjasta säilynyt rakennus.
 
Historia
Oulun radan (1883) sivurata Pietarsaareen sai odottaa toteutumistaan kunnes kauppaneuvos Malm lahjoitti hankkeeseen 200 000 silloista markkaa. Radan pituudeksi tuli 14 km. Työt alkoivat 1886 ja rata avattiin seuraavana vuonna. Kaupunki päätti rakentaa uuden satamalaiturin kauttakulkurahdille ja vetosi varojen puutteessa rautatiehallitukseen radan jatkamiseksi satamaan.
 
Lisätietoa
Berättelse om byggandet af Uleåborgs jernväg och Jakobstads bibana, afgiven af Byggnadskomitén. Tekniska Föreningens i Finland Förhandlingarna 2-3/1888.

Alma Söderhjelm, Jakobstads historia III. Helsingfors 1914.

Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920. Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).
 
kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; tulli- ja pakkahuone;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Pietarsaaren rautatieasema

Puistoa makasiinin edustalla.

Tupakkamakasiini Pietasaaren rautatieaseman läheisyydessä.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Pietarsaaren rautatieasemanseutu
 
© Museovirasto 2009