Lapua Etelä-Pohjanmaa

Lapuan rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lapuan rautatieasema
Kuvaus
Lapua on yksi Seinäjoki-Oulu -radan pienistä asemista. Sen tyyppipiirustuksilla rakennettu asemarakennus on hyvin säilynyt.

Seinäjoen ja Oulun välisen ns. Pohjanmaan radan varrella oleva yksikerroksinen, poikkipäädyllä varustettu ja uusrenessanssiarkkitehtuuria edustava asemarakennus Lapuan kaupungin keskustassa on radan rakentamisen ajalta.

Asemarakennuksen pohjoispuolella olevassa asuinpihassa on kolme asuinrakennusta sekä niihin liittyvät ulkorakennukset ja maakellarit.

Historia
Päätös Vaasan radan jatkamisesta Seinäjoelta Ouluun tehtiin vuoden 1882 valtiopäivillä. Rataosuus Seinäjoelta Kokkolaan valmistui 1885 ja kokonaisuudessaan rata vihittiin käyttöön 1886.

Lapuan IV luokan asemarakennus rakennettiin tyyppipiirustusten mukaan 1884-1886. Piirustukset suunnitteli ilmeisesti arkkitehti Knut Nylander. Asuinpihan asuinrakennuksista nuorin rakennettiin 1920-luvulla. Asuinpihan rakennukset siirtyivät yksityisomistukseen 1990-luvulla.

Lapuan suuresta ja vauraasta maatalouspitäjästä rautatie välitti pääasiassa maataloustuotteita, viljaa ja rehua, Vaasaan ja eteläiseen Suomeen.

Erkki Lehtinen, Lapuan historia II. Vaasa 1984.

Anna-Maarit Vainio-Reijonen, Seinäjoki-Oulu. Rata ja rakennukset. Diplomityö, Teknillinen korkeakoulu, arkkitehtiosasto, Espoo 1985.

Kristina Ahmas, Lapuan rakennuskulttuuria. Lapuan kaupunki 1993.

Paluulippu. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien asema-alueiden uusi käyttö.Tampereen teknillinen korkeakoulu. Arkkitehtuurin osasto, yhdyskuntasuunnittelun laitos. Tampere 2001.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; talousrakennus; työväen asuintalo;

Lapuan rautatieasema. Maria Kurtén 2006