Alavus Etelä-Pohjanmaa

Tuurin rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Tuurin rautatieasema
Kuvaus
Tuurin rautatieasema on edustava esimerkki pienestä maaseutuasemasta. Tuurin asemarakennus on ainoa säilynyt asemarakennustyyppinsä edustaja.

Seinäjoen ja Haapamäen välillä sijaitseva Tuurin asema on Tuurin kylään. Asema-alueella on 1908 rakennetun jugend-asemarakennuksen lisäksi kaksi asuinrakennusta ja niihin kuuluvat talousrakennukset.

Historia
Tampere–Vaasa-rautatien rakentaminen aloitettiin 1879. Rata valmistui 1882 ja viralliset avajaiset pidettiin seuraavan vuoden syyskuussa. Alavuden Tuuriin tuli rakennusvaiheessa vain vaihde.

Tuurin vaihde oli aluksi Alavuden aseman alainen, mutta korotettiin asemaksi 1908 vilkkaan henkilöliikenteen vuoksi. Tuurista kehittyi 1920-luvulla merkittävä tavara-asema, josta kuljetettiin tavaroita Lehtimäen suuntaan. Tuurin kylä liitettiin Alavudesta Töysään 1927, jolloin Tuurin asemasta tuli Töysän kunnan pääasema.

Tuurin V luokan asemarakennus rakennettiin 1908 samoilla piirustuksilla kuin Mustasaaren asema. Asemarakennuksen piirustukset laati todennäköisesti Valtion rautateiden arkkitehti Bruno Granholm. Mustasaaren aseman tuhouduttua tulipalossa tuli Tuurista ainoa säilynyt tämän asemarakennustyypin edustaja.

Tuurin asema lakkautettiin 1987.

Ilmari Laukkonen, Töysän historia. Vaasa 1989.