på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Pudasjärvi Pohjois-Pohjanmaa
Naamangan kylä
Kuvaus
Syötteenkylän Naamangassa, Naamangan, Seppälän ja Jussilan talot muodostavat koillismaalaista erämaa-asutusta ja sen rakentamistraditiota edustavan kokonaisuuden.

Iso-Syötteen tunturin ja nykyisen Syötteen kansallispuiston maisemassa oleva Naamanka on Iijoen keskijuoksulle 1700- ja 1800-luvun vaihteessa muodostunutta erämaa-asutusta. Naamangan ja siitä erotettujen Seppälän ja Jussilan pihapiirit peltotilkkuineen sekä 1800-luvun asuin- ja talousrakennuksineen sijoittuvat Naamankajärven eteläpuolella olevan pienen Pölläjärven ja Hoikkalammen väliselle kannakselle. Naamangan kaksi asuinrakennusta ovat vuosilta 1819, 1822, Seppälä vuodelta 1875 ja Jussila vuodelta 1907.
 
Historia
Iijoen keskijuoksu oli 1200-luvulta alkaen Perämeren rannikon asukkaiden eränkäyntialuetta. Savosta 1500-luvulta alkean tullet uudisastus keskittyi vaaroille ja vesistöjen läheisyyteen. Nykyiset pääkylät muodostuivat 1700-luvulla. Toimeentulo saatiin metsästyksestä, kalastuksesta, poronhoidosta ja maataloudesta. Alueelta toimitettiin tervaa Ouluun 1700- ja 1800-luvulla. Pienet saha- ja myllylaitokset olivat ennen toista maailmansotaa ainoita tuotantolaitoksia. Naamangan kylän vesimyllyssä toimi saha, sorvi ja pieni sähkölaitos vuoteen 1947.
 
Lisätietoa
Aimo Halila, Pentti Virrankoski, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin historia III, V. Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakuntaliittojen yhteinen historiatoimikunta. Oulu 1954, 1973.

Raili Rytkönen, Suur-Iin historia 1700–1870; 1870-1925. Haukiputaan kunta ja seurakunta, Iin kunta ja seurakunta, Kiimingin kunta ja seurakunta, Kuivaniemen kunta ja seurakunta, Pudasjärven kunta ja seurakunta, Ranuan kunta ja seurakunta, Taivalkosken kunta ja seurakunta, Yli-Iin kunta ja seurakunta, Ylikiimingin kunta ja seurakunta 1978.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 1. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Naamangan kyläasutusta

Naamangan kyläasutusta
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Naamangan kylä
 
© Museovirasto 2009