Ilomantsi Pohjois-Karjala

Ilomantsin Kauppatien ja Kotimäen alue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Ilomantsin Kauppatien ja Kotimäen alue
Kuvaus
Ilomantsin Kauppatien rakennusrivistö on hyvin säilynyt esimerkki suomalaisesta sotienjälkeisestä kirkonkyläraitista.

Ilomantsi on Pohjois-Karjalan vanhin hallintopitäjä. Sen hallinnollinen kyläkeskus on ollut Pappilanvaaralla, mutta kaupallinen keskittymä on syntynyt Kauppatien varrelle. Kauppatien alueella on 1930-1950-luvulla rakennettuja liikerakennuksia, kuten Pohjois-Karjalan Osuuskaupan tasakattoinen funkionalistinen kauppa. Osa liikerakennuksista on nykyään asuinkäytössä, lisäksi alueella on omakotitaloja sekä paloasema ja entinen työväentalo, nykyinen elokuvateatteri. Kotimäellä, alueen pohjoispäässä, on Kotimäen koulu ja yksi maan harvoista säilyneistä kunnallistaloista.

Historia
Kauppatie, entinen Alatie, oli Ilomantsin kirkonkylän päätie Ylätien ja Ruskosillantien lisäksi. Päätiet muodostivat n. 3 km:n pituisen ympyrän. Liike-elämä oli keskittynyt Alatien varteen. Siellä toimivat monet yksityiset kauppiaat sekatavarakaupasta erikoisliikkeisiin sekä Osuuskauppa ja kahvilakonditoria sekä neljän eri pankin konttorit. Alatien varrella oli myös työväentalo tanssilavoineen.

1960-luvulla uuden rakennuskaavan myötä Ilomantsin kirkonkylä sai uuden päätien, Kalevalantien. Uusi tie rakennettiin halkomaan kylän keskustaa ja entisiä laidunmaita. Liike-elämä keskittyi uuden tien varteen uusiin liiketaloihin. Alatieltä eli nykyiseltä Kauppatieltä siirtyi useita liikkeitä Kalevalantielle.

Lisätietoa
Paula Kukkonen ja Sari Salonen (toim.), Kierros vanhalla pogostalla. Ilomantsin kulttuurilautakunta 1984.

Ulla Vartiainen, Ilomantsin keskustan rakennusinventointi, Museovirasto 1987.

Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöt. Pohjois-Karjalan liitto 2003.