Ilomantsi Pohjois-Karjala

Ostronsaaren Jeskalan pihapiiri

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Ostronsaaren Jeskalan pihapiiri
Kuvaus
Jeskalan ortodoksikylässä sijaitseva karjalaista rakennuskulttuuria edustava pihapiiri on hyvin säilynyt harvinaisuus.

Jeskalan Ostronsaaressa sijaitseva pihapiiri on alkuperäisessä asussaan. Sen nurkkakiville perustettu, multapenkkipohjainen hirsinen päärakennus on vuodelta 1848. Perinteisillä rakennustavoilla toteutettu ja alkuperäisen asun harvinaisen hyvin säilyttänyt rakennuskanta on metsän reunustamassa, järvelle viettävässä rinteessä, jossa on myös ortodoksinen kalmisto.

Historia
Ilomantsin Ostronsaaressa mainittiin 1618 maakirjassa olevan kolme asuttua ja yksi autio talo, jotka kaikki sijaitsivat saaren pohjoispäässä vaaran etelärinteellä. Melaselänjärven ympärille ryhmittynyt ortodoksikylien verkko jakautui kahtia viime sotien rajanvedossa. Pääkylä Melaselkä jäi Neuvostoliiton puolelle, kun taas Suomen puolelle jäivät Ostronsaaren lisäksi Mutalahti ja Nehvonniemi.

Jeskalan tila Ostronsaaressa on ollut satoja vuosia Jeskasen suvun hallussa.

Lisätietoa
Veijo Saloheimo, Pohjois-Karjalan historia II. Joensuun korkeakoulun julkaisuja sarja A no 6. Joensuu 1976.

Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöt. Pohjois-Karjalan liitto. Julkaisu 83. Joensuu 2004.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;