Ylöjärvi Pirkanmaa

Kurun kirkonmäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kurun kirkonmäki
Kuvaus
Kurun puukirkko on 1700-luvun suomalaisen pitkäkirkkoperinteen ja lounaissuomalaisen kirkkotyypin sopusuhtaisimpia esimerkkejä ja suomalaisten kansanrakentajamestareiden, Matti Åkerblomin ja Matti Åkergrenin, taidonnäyte.

Kurun paanukattoinen ja punamullattu puukirkko sijaitsee Vankaveden rannalla Kurunlahden pohjukassa ja sen vieritse on vuosisatoja kulkenut Näsijärven länsipuolitse vesireittiä myötäilevä maantieyhteys Ruovedeltä Ylöjärvelle. Länsitornillisen pitkäkirkon molemmilla sivuilla on matalat kylkiäiset. Lounaissuomalaista tyyppiä edustava tapuli on salvottu kiinni runkohuoneeseen. Tapulin kellotason ja sipulikupolin välissä on pullistuva välikerros, joka viittaa barokin muotokieleen. Kirkon itäpäädyn sakaristo on rakennettu 1848.

Historia
Vuoteen 1872 asti hallinnollisesti Ruoveteen kuuluneen Kurun nykyistä kirkkoa edelsi kaksi kirkkorakennusta; ensimmäinen oli rakennettu 1600-luvulla ja toinen oli valmistunut 1778. Se kuitenkin paloi jo seuraavana vuonna salaman sytyttämänä.

Kurun kirkon suunnitteli rakentajamestari Matti Åkerblom ja kirkon rakennustöitä johti tämän sisarenpoika Matti Juhonpoika Åkergren 1781. Kustaa Adolfin kirkko vihittiin käyttöön 30. syyskuuta samana vuonna. Kirkon itäpäähän liitettiin uusi sakaristo 1846, jolloin kirkko myös vuorattiin ensimmäistä kertaa. Kirkko peruskorjattiin 1905-1906 arkkitehti Lars Sonckin johdolla.

Lisätietoa
Tuomo Koukkula, Vanhan-Ruoveden historia II:1. Kuru, Pohjaslahti, Ruovesi, Vilppula ja Virrat isostavihasta 1860-luvulle. Vanhan-Ruoveden historiatoimikunta 1967.

Erkki Laitinen, Vanhan-Ruoveden historia III: 5/1, Kurun historia 1867-1918. Kurun kunta 1988.

Aino Karvonen-Mäkelä, Kurun kirkon vaiheita 1781- 1981. Kurun seurakunta 1981.