Siikajoki Pohjois-Pohjanmaa

Sahanseudun Katinhännän asuinalue

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sahanseudun Katinhännän asuinalue
Kuvaus
Sahanseudun Katinhännän asuinalue on esimerkki 1900-luvun alussa maaseudun tuotantolaitosten liepeille omatoimisen rakentamisen tuloksena syntyneistä työväen asuinalueista. Katinhäntä on syntynyt sahan, terva- ja tärpättitehtaan työväestön rakentamana.

Sahan työläisten yksityiset asuintalot ovat pienimuotoisia ja sijoittuvat kapeiden kujien varrelle. Alueella on myös kaksikerroksisia ”pytinkejä” piharakennuksineen. Rakennuskannan ja tonttien pieni koko tuo alueelle erityislaatuisen tunnelman. Työväen asuntoalueen ulkopuolella puistomaisessa ympäristössä on tehtaan patruunan huvila sekä tiilirakenteinen terva- ja tärpättitehdas. Tiilinen tehdasrakennus korkeine piippuineen on hallinnut Sahanseudun maisemaa.

Historia
Raahen Puutavarayhtiö perusti höyrysahan nykyiselle Sahanseudulle Siikajoen rantaan 1901. Samana vuonna sahalta rakennettiin rautatieyhteys Raahen satamaan. Saha toimi 1900-luvun alusta 1930-luvulle saakka. Viimeinen käyttäjä oli 1931-1937 Siikajokilaakson Metsä Oy, joka sahasi vain kesäisin.

Sahanseudun tervatehdas rakennettiin 1900-luvun alkupuolella Pekkalan sysimön yhteyteen. Se toimi 1949 saakka tuottaen tervaa ja kittiä.

Lauri Kallinen. Ruukki – Pohjois-Suomen vanhin teollisuuspaikkakunta. Omakustanne 1969.

Ruukin kunnan koululaitos 100 vuotta. Ruukin kunta 1983.

Siikajokilaakson historia I, II. Siikajokilaakson kunta ja seurakunnat. 1996, 1984.

Ruukin pitäjäkirja. Eilisen kautta kohti huomista. Toim. Lumi Marja Eskola 2003.

Matka kylämaisemaan. Pro Agria, Siikalatvan seutukunta et al. http://www.opaste.net/siikajokilaakso/ (19.11.2007)

kohteeseen sisältyy:  huvila; kylä; muu tuotantorakennus; työväen asuintalo;
ympäristön nykyluonne: