Kaustinen Keski-Pohjanmaa

Kaustisen kirkonmäki

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kaustisen kirkonmäki
Kuvaus
Kaustisen kirkonmäki kirkkoineen, tapuleineen ja hautausmaineen kuvastaa hyvin Keski-Pohjanmaan jokilaaksoihin 1700-luvun lopulla perustetun kappeliseurakunnan perustamisaikaista kirkkorakentamista. Komea ristikirkko ja renessanssitapuli ovat maankuulun kaustislaisen Kuorikosken kirkonrakentajasuvun rakentamia.

Kaustisen kirkonmäki kohoaa kirkonkylän yläpuolelle Perhonjokilaaksossa. Sisäviisteinen keskitornilla varustettu ristikirkko ja sen lounaispuolella oleva pohjalainen, kolminivelinen tapuli muodostavat näyttävän kokonaisuuden Kappelinkankaalla vanhan, kiviaidan reunustaman hautausmaan keskellä.

Alunperin 1777 valmistuneen kirkon monumentaalinen ulkomuoto ja klassistinen, valoisa sisätila ovat peräisin Jaakko Kuorikosken johdolla 1859 tehdystä muutostyöstä. Kirkkosalin laakea ristikeskus on saanut muotonsa Juho Jaakko Kuorikosken toteuttamassa peruskorjauksessa 1910. Kirkon alkuperäisiä 1700-luvun rakennusosia ovat mm. saarnastuoli, alttarilaite kehysrakenteineen, alttarikaide ja kruunuvalaisimet.

Kaustiselta kotoisin olevan, kymmeniä kirkkoja ja muita rakennuksia neljän sukupolven aikana rakentaneen Kuorikosken kirkonrakentajasuvun kivinen muistomerkki on pystytetty kirkon edustalle. Muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Ilmari Wirkkala 1939.

Kirkkoa ja tapulia ympäröi runsaspuustoinen kirkkopiha ja hautausmaa. Kirkkopihaa ja hautausmaata kiertävän polun varrella sijaitsee kotiseutumuseona toimiva, todennäköisesti 1800-luvun puolivälissä rakennettu lainajyvämakasiini.

Historia
Kaarlelan (Kokkolan) kirkkopitäjään kuulunut Kaustisen kappeliseurakunta perustettiin 1776. Aikaisemmin Kaustinen oli kuulunut Ylivetelin kappeliseurakuntaan. Itsenäinen Kaustisen seurakunta perustettiin 1866.

Kaustisen kirkko valmistui 1777 Matti Kuorikosken johdolla ja vuotta myöhemmin 1778 hän johti kellotapulin pystytystä. Kirkkoa korotettiin 1859 Jaakko Kuorikosken johdolla. Kirkko korjattiin 1954 taiteilija Ilmari Wirkkalan ja 1969-1970 Veikko Larkaksen johdolla. Jälkimmäisessä korjauksessa uusittiin penkit ja korotettiin lattia. Vuonna 2006 valmistuneen korjauksen suunnitteli arkkitehti Hanna Lyytinen.

Lisätietoa
Pentti Virrankoski, Kokkolan pitäjän yläosan historia. Keski-Pohjanmaan historiasarja V. Kokkola 1961.

Heikki Junnila, Perhonjokilaakson historia: Halsuan, Kaustisen, Perhon ja Vetelin historia 1860-luvulta 1980-luvulle. Perhonjokilaakson kunnat. Keski-Pohjanmaan historiasarja 6. 1987.

Risto Känsälä, Ville Lukkarinen, Rauno Träskelin, Kuorikosket, puukirkkojen mestarit. Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja KIJ 49. Keskipohjanmaan säätiö 1998.

Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet. Keski-Pohjanmaan liitto, Sigma Konsultit Oy 2001.

Hanna Lyytinen, Kaustisen kirkon korjaus. Kaustisen ja Ullavan Joulu 2006. Kokkola 2006.

Minna Torppa, Keski-Pohjanmaan inventointi, Länsi-Suomen ympäristökeskus. KIOSKI-tietokanta 20.3.2008.

kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kellotapuli; kirkko;

Kaustisten kirkko remontissa 2006. Maria Kurtén 2006