Hollola Päijät-Häme

Voistion kulttuurimaisema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Voistion kulttuurimaisema
Kuvaus
Hämeen vanhoihin rälssitiloihin kuuluvan Voistion kartanon laaja, tasankomaisen viljelymaisema ilmentää vuosisatoja jatkunutta maankäyttöä Hämeen vauraalla viljelyseudulla. Kartanon päärakennus on uudemman kartanoarkkitehtuurin korkeatasoinen edustaja.

Voistion kartanon kaksikerroksisen, valkoiseksi rapatun funkishenkisen päärakennuksen on suunnitellut arkkitehti Einari Teräsvirta. Väentuvan ja navetan lisäksi pihapiirissä on arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema tiilinen tallirakennus. Rakennuksia ympäröi vanha puisto.

Historia
Voistion kylästä on kirjallisia mainintoja 1390-luvulta. Kartanon kantatilana olevaan Köykkään yhdistettiin 1550-luvulla toinen tila ja muodostetulle rälssitilalle annettiin 1592 verovapaus. Myöhemmin Voistio oli ratsutilana. Tila oli upseerien omistuksessa aina 1800-luvun loppupuolelle saakka. Puisto istutettiin 1800-luvun alkupuolella. Päärakennus valmistui 1940, tallirakennus 1922 ja navetta 1889.

Lisätietoa
Sakari Kuusi, Hollolan pitäjän historia, muinaisuuden hämärästä kunnallisen elämän alkuun 1800-luvulle, Porvoo 1937.

Suomen kartanot ja suurtilat III. Toim. Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander. Helsinki 1943.

Teija Ahola, Rakennusinventointi - Hollola. Hämeen ympäristökeskuksen moniste 110/2006. Hämeen ympäristökeskus, Hollolan kunta 2006.

kohteeseen sisältyy:  kartano; pihapiiri; puisto; talousrakennus;

Voistion kartanon päärakennus Henrik Wager 2004