på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Loviisa Uusimaa
Kullan kartanomaisema
Kuvaus
Kullan kartano on keskiajalta asti asuttu yksinäistila, jota ympäröi vanhimmilta osiltaan 1700-luvulle periytyvä puisto ja vuosisatoja viljelyksessä ollut peltomaisema. Kartanon monipuolinen, ajallisesti kerroksinen rakennuskanta kuvastaa uusmaalaisten kartanoiden rakennustraditiota 1700-luvulta 1900-luvulle.

Kullan kartano on sijainnut alkuaan merenlahden suulla, mutta maankohoamisen vuoksi kartanonpaikka on jäänyt kukkulalle Taasianjokivarteen. Kukkulan pohjoispuolella on kartanon puisto ja eteläpuolella talouspiha. Kartanon talouskeskukselle johtaa pitkä puukujanne metsäsaarekkeiden täplittämän tasaisen viljelymaiseman halki.

Kullan kartanon vanha päärakennus 1700-luvun lopulta on yksikerroksinen poikkipäätyinen rakennus, jonka ulkoasu ja sisätilat ovat hyvin säilyneet. Uusi 1860-luvulla rakennettu kartanon päärakennus on yksikerroksinen, poikkipäädyllinen myöhäisempirerakennus 1800-luvulla istutetun englantilaistyylisen puiston keskeisellä kukkulalla. Kartanon talousrakennuksiin kuuluu ns. maitohuone 1800-luvun puolivälistä sekä luonnonkivistä rakennettu navetta ja viljamakasiini. Puistossa on myös arkkitehti Eva Kuhlefelt-Ekelundin 1917 suunnittelema leikkimökki.
 
Historia
Kullan tila lahjoitettiin 1581 Göran Boijelle ja se nautti säterivapautta 1639 alkaen. 1600-luvun kartanon omistajiin lukeutuivat Boije af Gennäsin ja Creutzin suvut. Kulla muodostettiin säteriratsutilaksi 1694 ja ostettiin perinnöksi 1762. Päätilan tiluksia laajennettiin 1800-luvulla useaan otteeseen.

Kartanon vanha päärakennus rakennettiin 1785 ja nykyinen sen pohjoispuolella olevalle mäelle 1863 Carl Fredrik von Bornin suunnitelmien mukaan.
 
Lisätietoa
Anders Allardt. Kulla gård. Herrgårdar i Finland I. Helsingfors 1928.

Eino Jutikkala ja Gabriel Nikander, Suomen kartanot 1. 1939.

Eeva-Liisa Oksanen, Vanha Pyhtää, Pyhtään ja Ruotsinpyhtään historia vuoteen 1743. Pyhtään ja Ruotsinpyhtään kunnat, Loviisa 1991.

Itä-Uudenmaan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys (RAKU). Itä-Uudenmaan liitto, Itä-Uudenmaan maakuntamuseo, Museovirasto. Itä-Uudenmaan liitto julkaisu 90, 2007.
 
kohteeseen sisältyy:  huvimaja; kartano; navetta; pihapiiri; puisto; talousrakennus; työväen asuintalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Kullan kartanomaisemaa.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Kullan kartanomaisema
 
© Museovirasto 2009