på svenska  paluu etusivulle  tietoa palvelusta  palaute  suurenna   pienennä  
PERUSHAKU
 
valitse kunta
kohteen nimi tai sen osa ?
 
kohteeseen sisältyy
ympäristön nykyluonne
 
KARTTAHAKU
kohteet maakunnittain
Ähtäri Etelä-Pohjanmaa
Inhan rautatieasema
Kuvaus
Inhan rautatieasema on hyvin säilynyt 1800- ja 1900-lukujen vaihteen asemamiljöö luonnnonkauniilla paikalla Hankaveden rannalla vastapäätä Tuomarniemen metsäopistoa.

Asema-alueella on pysäkin tyyppipiirustuksin rakennettu ja 1905 laajennettu asemarakennus sekä tavaramakasiini. Hyvin säilyneellä aseman asuinalueella on kaksi vahtitupaa talousrakennuksineen.
 
Historia
Tampereen–Haapamäen–Seinäjoen välinen päärataosuus valmistui 1883. Hankaveden ja Väliveden kannakselle Ähtäriin perustettiin Etserin pysäkki, jonka ensimmäinen asemarakennus valmistui 1883 ja tuhoutui tulipalossa 1889. Uusi asemarakennus rakennettiin Oulun radan tyyppipiirustusten mukaan. V luokan asemaksi korotetun Etserin nimi muutettiin 1897 Inhaksi. Asemarakennusta laajennettiin 1905.

Inha oli 1900-luvun alkupuoliskolla vilkas liikennepaikka lähistöllä sijaitsevien Inhan ja Vääräkosken tehtaiden sekä Tuomarniemen metsäopiston vuoksi. Aseman ja radan merkitystä lisäsi Väliveden rannalle talvisodan aikana perustettu Ampumatarvikevarikko 8.

Rataverkon sähköistäminen ja Parkanon oikoradan valmistuminen 1960-luvulla hiljensivät Inhan rautatieaseman toiminnan. 1990-luvulla Ähtärin asemalla tehtyjen muutosten jälkeen Inhan satamasta tuli puunkuormauksen satamapaikka.
 
Lisätietoa
Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920. Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Juhani Viertola, Ähtärin historia 1918-1980. Vanhan Ruoveden historia III:6/1. Ähtärin kaupunki 1989.

Riitta Jaakkola, Vesiteitä kyliin ja kirkolle. Ähtärin kulttuuriympäristöohjelma. Länsi-Suomen ympäristökeskus, Etelä-Pohjanmaan liitto, Ähtärin kaupunki 2009.
 
kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; talousrakennus; työväen asuintalo;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
palaute kohdetiedoista
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
 
sivun alkuun

Inhan rautatieasema Hankaveden rannalla Ähtärissä.

Inhan rautatieasemarakennus Ähtärissä.
 
Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun:
Inhan rautatieasema
 
© Museovirasto 2009