Malmin rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Malmin rautatieasema
Kuvaus
Malmin funktionalistinen rautatieasema 1930-luvulta on aikansa muihin asemarakennuksiin verrattuna poikkeuksellinen, koska rata kulkee asemarakennuksen alitse.

Malmin vanhan, kaksikerroksinen rapatun rautatieaseman Helsingin ja Hämeenlinnan välisen pääradan varrella on suunnitellut arkkitehti Thure Hellström.

Historia
Malmin asemarakennus valmistui 1932, mitä ennen asemalla oli odotustilana 3. luokan ns. työläisvaunu. Asema oli vilkkaasti liikennöity, koska Helsingin seurakunnat rakennuttivat 1908 pääradasta Malmin aseman pohjoispuolella erkanevan vajaan kolmen kilometrin pituisen pistoraiteen Malmin hautausmaalle. Rata oli käytössä vuoden 1954 loppuun asti.

Malmin vanha asema jäi pois käytöstä 1990-luvun alussa, kun uusi ylikäytäväasema valmistui kauppakeskuksen yhteyteen.

Aulikki Litzen, Jukka Vuori, Helsingin maalaiskunnan historia 4. 1865-1945. Jyväskylä 1997.

Malmin rautatieasema. Timo-Pekka Heima 2008