Pitäjänmäen rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Pitäjänmäen rautatieasema
Kuvaus
Pitäjänmäen rautatieasema on hyvin rakentamisaikansa asussa säilynyt Helsingin ja Turun välillä kulkevan rantaradan asemaympäristö. Asemarakennuksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu kaksi asuinrakennusta talousrakennuksineen sekä asema-alueen halki kulkeva lehmuskuja.

Pitäjänmäen asema edustaa tyyliltään 1890-luvun lopun rautatiearkkitehtuuria, joka voidaan lukea lähinnä kansallisromantiikkaan. Asemaa on laajennettu 1911 ja se on säilynyt ulkoasultaan pääosin tuossa asussa. Puistomaisella asema-alueella on edustava ja arkkitehtuuriltaan poikkeuksellinen neljän talouden asuinkasarmi, jonka vuorauksessa ja ikkunoissa on jugend-sävyjä, sekä talousrakennus ja kellari. Pitäjänmäentien varrella on kaksoisvahtitupa talousrakennuksineen, joka on toiminut myös asemapäällikön asuntona.

Historia
Pitäjänmäen asema oli alun perin Helsinki-Turku -radan pysäkki, jonka rakennukset valmistuivat Bruno Granholmin suunnittelemina 1903 eli samaan aikaan ratayhteyden kanssa. Asemaa laajennettiin huomattavasti 1911. Asuinrakennukset valmistuivat 1908.

Liikenteen lisääntyessä Pitäjänmäen pysäkin luokkaa nostettiin III luokan asemaksi 1920-luvulla.

Lisätietoa
Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920- Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Pitäjänmäki-seura ry:n verkkosivut http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuisti/pitajanmaki/tarinat/pitajanmaen_asemaseutu.html (2.3.2010).

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; työväen asuintalo;

Pitäjänmäen rautatieasema. Saara Vilhunen 2007