Kauniainen Uusimaa

Kauniaisten rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kauniaisten rautatieasema
Kuvaus
Kauniainen on Helsingin ja Turun välisen rantaradan väliasema, jonka kokonaisuuteen kuuluu arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen jugend-asemarakennus, kaksi tavaramakasiinia sekä talousrakennus. Rautatieasema on ollut ratkaiseva Kauniaisten kehitykselle.

Asema vehreine piha-alueineen sijaitsee nykyään kaupungin keskellä. Puinen asemarakennus on vaurioitunut tulipalossa. Toinen makasiineista on katoksellinen ja sijaitsee poikkeuksellisesti vastapäätä asemarakennusta, radan pohjoispuolella. Talousrakennus on alkujaan ollut asemapäällikön käytössä.

Historia
Kauniaisten seutu oli lähes asumatonta, kun sen halki päätettiin 1897 rakentaa osa Helsingin-Karjaan rataa. Rantarata Helsingin ja Turun välillä avautui liikenteelle 1903. Kauniainen (Grankulla) oli aluksi pysäkki, mutta sen luokka nostettiin asemaksi 1908. Tuolloin rakennettiin tavaramakasiinit ja tornillinen jugend-asemarakennus, jota laajennettiin hieman 1911. Rakennus vaurioitui tulipalossa syksyllä 2008.

Matti J. Lahti, Espoo. Maalaispitäjästä suurkauppalaksi. Pieksämäki 1975.

Sirkka Valanto, Suomen rautatieasemat vuosina 1857-1920- Museovirasto, rakennushistorian osasto. Julkaisu 11/1982.

Aktiebolaget som blev stad. Grankulla 80 år. Grankulla stad 1986.

kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus; työväen asuintalo;