Björkholmin luotsiasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Björkholmin luotsiasema
Kuvaus
Björkholmin entinen luotsiasema on Suomenlahden parhaiten rakennusajankohtansa asussa säilynyt luotsivartiotupa.

Vuonna 1899 rakennettu Björkholmin luotsiasema sijaitsee Porvooseen johtavan kapean väylän varrella luonnonkauniilla saarella. Luotsiasemassa on rikkaasti jäsennöity, nikkarityylinen julkisivulaudoitus ja erikoinen taitekatto. Alkuperäisessä asussa olevat sisätilat käsittävät pienen tuvan ja kamarin. Myös osa kiinteästä sisustuksesta on säilynyt käyttöajan asussaan. Vanhaan rakennuskantaan kuuluu lisäksi vuonna 1899 rakennettu purjevaja ja vanha laituri.

Historia
Vuodesta 1857 lähtien Porvoon luotsiasema sijaitsi Svinön (Sikosaari) saarella kaupungin edustalla. Vuonna 1899 toiminta siirrettiin Björkholmille, jonne rakennettiin luotsiasema, purjevaja, käymälä ja laituri. Vuonna 1920 kohteesta käytettiin nimitystä Porvoon luotsiasema. Myöhemmin alueen luotsit siirtyivät Emäsaloon.

kohteeseen sisältyy:  luotsiasema;