Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Vihti Uusimaa

Vuorelan koulukoti

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vuorelan koulukoti
Kuvaus
Vuorelan koulukoti on Suomen ensimmäinen tyttöjen kasvatuslaitos. Koulukodin alkuperäinen rakennuskanta on hyvin säilynyt.

Köyhäinhoidon tarkastaja Adolf von Bonsdorff kuvaa Vuorelan maisemia 1909: "Erittäin onnistuneesti on osattu valita paikka. Rakennukset sijaitsevat korkealla ylängöllä Hiidenveden lahden rannalla. Jyrkkänä nousee ranta järvestä; rakennusten takana kohoaa kunnas yhä korkeammaksi, se on kangasmaista ja kauniin männikön peittämää. Paikka on terveellinen, näköala laaja ja harvinaisen viehättävä. Lähimmät asutukset ovat tarpeellisen kaukana, kulkuneuvot hyvät: Nummelan asemalta on ainoastaan viisi kilometriä."

Vuorelan vanhimmat koulu- ja asuinrakennukset sekä huvimajat ovat peräisin kasvatuslaitoksen perustamisajoilta eli 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Kasvatuslaitos on alkuperäisessä käytössä.
 
Historia
Kasvatuslaitosten perustaminen liittyi vuoden 1889 rikoslakiin, jonka mukaan rikokseen syyllistynyt alle 15-vuotias lapsi voitiin määrätä kasvatuslaitokseen, vaikka hän ei ollut rikosoikeudellisesti vastuunalainen. Ensimmäinen poikia varten tarkoitettu Koivulan kasvatuslaitos perustettiin Tuusulaan 1891.

Tytöille tarkoitettua kasvatuslaitosta varten valtio osti 1891 Vihdin Haapakylän Kopun tilasta noin 27 hehtaarin alueen. Kasvatuslaitos suunniteltiin aluksi 15 oppilaalle, joille annettiin koulu- ja työopetusta. Vuorela oli maamme ensimmäinen tyttöjen yleinen kasvatuslaitos ja viidenkymmenen vuoden ajan myös ainoa.

Ensimmäinen ja alueen vanhin rakennus on oppilasrakennus Vanhala, jossa alkujaan oli koulusali, makuusali, työhuone, keittiö ja johtajattaren asunto. Talo valmistui arkkitehti Theodor Deckerin suunnitelman mukaan 1893. Kouluopetus kuului kasvatusohjelmaan alusta alkaen. Oppilasmäärä kasvoi vuosisadan loppuun mennessä ja uusia rakennuksia rakennettiin. Johtola suunniteltiin 1800-luvun lopussa lähinnä laitoksen kansliaksi, Miehelä valmistui opettajien asuinrakennukseksi 1900 ja kaksikerroksinen uusi päärakennus Opistola oli valmis 1902. Alueelle rakennettiin lisäksi kolme huvimajaa vuosina 1893-1901.

Kasvatuslaitos-nimi muutettiin 1946 koulukodiksi. Koulukoti oli yli 90 vuotta tyttölaitos, pojille se avattiin 1988. Vuorela kuului ensin vankeinhoitohallituksen, vuodesta 1918 kouluhallituksen ja nykyisin sosiaalihallituksen hallintaan.
 
Lisätietoa
Vihdin kulttuurihistorialliset rakennukset ja alueet. Vihdin kunta. Vihti 1982.

Seppo Myllyniemi, Vihdin historia 1800-1918. Vihdin kunta. Jyväskylä 1990.
 
kohteeseen sisältyy:  huoltola; huvimaja; oppilaitos;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009