Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Kuopio Pohjois-Savo

Paavo Ruotsalaisen Aholansaari

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Paavo Ruotsalaisen Aholansaari
Kuvaus
Aholansaaressa sijaitseva vaatimaton pirtti on körttiläisen herätysliikkeen johtohahmon Paavo Ruotsalaisen kotitalo.

Vuoraamattomassa vuoliaiskattoisessa ja pieni-ikkunaisessa hirsirakennuksessa on tupa ja kaksi kamaria. Tämä "Ukko-Paavon pirtti" on säilyttänyt hyvin perinteisen yleisilmeensä. Aholansaaren talo on museona avoinna yleisölle.
 
Historia
Paavo Ruotsalainen (1777-1852) asui Aholansaaressa Soukassa torpparina 1817-20 ja talollisena 1830 alkaen aina kuolemaansa 1852 asti.

Aholansaari säilyi Ruotsalaisen perillisten omistuksessa vuoteen 1913, jolloin sen osti Varpaisjärven kirkkoherra Kleofas Hyvämäki. Sotien jälkeen saari jaettiin kahdeksi tilaksi. Päärakennuksen seutu jäi ruustinna Hyvämäelle, jolta Herättäjä-Yhdistys sen peri 1955. Herättäjä-Yhdistys perusti tuolloin Aholansaarisäätiön, joka samana vuonna osti myös toisen maatiloista.

Ns. Paavon pirtin kaksi kamaria ovat isännän ajoilta. Toinen kamari on isännän huone, jonka huonekalut ovat Ruotsalaisen valmistamat. Talon päädyssä olevan savutuvan nykyasu ja paikka on toteutettu Ruotsalaisen kuoleman jälkeen 1852. Toisessa päässä taloa sijainnut vanha tupa oli Ruotsalaisen työ-, luku- ja mietiskelytila. Siirron jälkeen tuvan paikalle istutettiin 1920 pidettyjen Herättäjäjuhlien aikana kuusi.

Paavon pirtti on suojeltu rakennussuojelulailla 1981.

Hyvämäkien rakennuttamassa valkeassa päärakennuksessa on nk. "Edithin sali", jossa on esillä mm. Ukko Paavon 1776 painettu Raamattu. 1960- ja 1970 -luvuilla peruskorjattu rakennus on majoituskäytössä. Nykyään Aholansaaressa toimii kurssi- ja lomakeskus.
 
Lisätietoa
Suojellut talot 1965-1990. Toim. Irma Lounatvuori. Museovirasto 1990.
 
kohteeseen sisältyy:  merkkimieskoti; museo; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Paavo Ruotsalaisen kotitalo Nilsiän Aholansaaressa. Soile Tirilä
Paavo Ruotsalaisen kotitalo Nilsiän Aholansaaressa. Soile Tirilä .
Körttiläisen herätysliikkeen johtohahmo Paavo Ruotsalaisen kotitalo Nilsiän Aholansaaressa. Rakennus tunnetaan myös Ukko-Paavon pirttinä. Soile Tirilä 2006
Körttiläisen herätysliikkeen johtohahmo Paavo Ruotsalaisen kotitalo Nilsiän Aholansaaressa. Rakennus tunnetaan myös Ukko-Paavon pirttinä. Soile Tirilä 2006.
Hyvämäkien v. 1913 rakennuttama päärakennus ja pihapiiriä Nilsiän Aholansaaressa. Soile Tirilä 2006
Hyvämäkien v. 1913 rakennuttama päärakennus ja pihapiiriä Nilsiän Aholansaaressa. Soile Tirilä 2006.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009