Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Rautalampi Pohjois-Savo

Saahkari-Myhinpään tie

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Saahkari-Myhinpään tie
Kuvaus
Saahkarin-Myhinpään tie on yksi niistä museoteistä, jotka tiehallinto on valinnut kuvastamaan tienpidon historiaa Suomessa. Se antaa hyvän käsityksen Suomen maanteiden muodosta ja geometriasta vielä 1900-luvun alussa.

Toholahden ja Hankaveden välinen maantie on rakennettu 1900-luvun alussa. Museotie on mutkittelevan linjauksensa säilyttänyt, noin 12 kilometriä pitkä tieosuus Saahkarista Myhinpäähän. Tie kulkee etupäässä metsäisessä maastossa. Museotien maisema on valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys.
 
Historia
Suoloveden kylän asukkaat anoivat 1855 ratsutien tekoa. He lupasivat tehdä tien Myhinpäähän asti ja toivoivat ihalaiskyläläisten jatkavan sitä edelleen Rautalammille. Samat kyläläiset anoivat 1875 maantien rakentamista Rautalammilta Pieksämäen pitäjän rajalle. Vasta 1900 päätettiin tie pohjata ja soraistaa. Tien suunta aiheutti riitoja ja lopullinen päätös kylätien laajentamisesta maantieksi tehtiin 1909.
 
Lisätietoa
Tie yhdistää. Toim. Leena Sälejoki-Hiekkanen. Tiemuseo 1986
 
Päivitetty tieto
Saahkarin-Myhinpään tie on poistettu museotiekokoelmasta 2010-luvulla.
 
kohteeseen sisältyy:  tie;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009