Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Joensuu Lieksa

Vornan tie

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Vornan tie
Kuvaus
Vornan tie on osa vanhaa Tuupovaaran suunnasta Lieksaan kulkevaa tietä, joka on palvellut Pielisen itäpuolisena päätieyhteytenä yli 200 vuotta. Tie sisältyy tiehallinnon museotie-valikoimaan. Tiehallinto on valinnut museotiet niiden valtakunnallisen merkityksen ja linjauksen säilyneisyyden perusteella kuvastamaan liikenneverkon kehitysvaiheita nykypäiviin saakka.

Vornan ja Kyyrönvaaran välillä kulkevan Vornan tien mutkitteleva noin 2,5 kilometrin pituinen tieosuus on luonnonkauniissa järvi- ja harjumaisemassa. Tien varrella on Suomen sodan aikana 8.10.1808 käydyn taistelun muistomerkki.
 
Historia
Vornan tie tehtiin pikkuvihan aikana huoltotieksi. Tien raivauksen aloittivat miehityksen aikana 1741-1743 venäläiset, jotka halusivat avata yhteyden Sortavalasta Kajaanin kautta Ouluun. Pohjois-Karjalassa tie kulki Tohmajärveltä Lieksaan ja Nurmekseen ja se palveli Pielisen itäpuolisena päätieyhteytenä yli 200 vuotta. Tie lienee pääosin noudattanut vanhoja tielinjoja ja ratsupolkuja.

Vornan harjulla ja kapeikossa käytiin Suomen sodan aikana Vornan viivytystaistelu, jonka suomalaisena johtajana toimi Isak Stenius.
 
Lisätietoa
Tie yhdistää. Toim. Leena Sälejoki-Hiekkanen. Tiemuseo 1986.

Hannu Mähönen, Vornantie: Eno, Lieksa. Pohjois-Karjalan tie- ja vesirakennuspiiri. 1986.

Matti Turunen (toim.), Tienraivausta Pohjois-Karjalassa 1550-1990. Jyväskylä 1996.

Mauri Mönkkönen, Virroilta ja vaaroilta. Enon kulttuuriympäristöohjelma 2003.

Pohjois-Karjalan kulttuuriympäristöt. Pohjois-Karjalan liitto. Julkaisu 83. Joensuu 2004.
 
kohteeseen sisältyy:  tie;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Vornantie Marja-Leena Ikkala 2014
Vornantie Marja-Leena Ikkala 2014.
Vornantie Marja-Leena Ikkala 2014
Vornantie Marja-Leena Ikkala 2014.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009