Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Varkaus Pohjois-Savo

Kangaslammin kirkonkylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kangaslammin kirkonkylä
Kuvaus
Kangaslammin kirkonkylässä on säilynyt 1900-luvun alun kirkonkylän rakennetta. Rungon muodostaa vanhaa linjausta noudatteleva maantie, jonka varrella ovat taajaman julkiset rakennukset. Niistä ns. Manttaalisäätiön talo on poikkeuksellisen edustava ja hyvin säilynyt esimerkki suojeluskuntajärjestön arkkitehtuurista.

Raittiin liittyy mm. pitäjäntupa sekä kirkonkylän koulu, joista vanhempi on kunnan ensimmäinen kansakoulu vuodelta 1883, uudempi koulu on otettu käyttöön 1940.

Korkealla harjanteella kohoaa huomiota herättävä Kangaslammin suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen taloksi rakennettu kaksikerroksinen, tornillinen ns. Manttaalisäätiön talo. Arkkitehti Oiva Kallion suunnittelema, 1920-luvulla valmistunut valkeaksi rapattu rakennus hallitsee kirkonkylän muuten pienimittakaavaista rakennettua ympäristöä ja maisemaa. Kallion suunnittelemat sisätilat huonejärjestelyineen ja kalusteineen korostavat talon historiallista arvoa. Edustavin sisätila on tuomarin huone kokouspöytineen, tuoleineen, arkkupenkkeineen ja kaappeineen.

Kylän laidalla on pappila ja kahden kirkonkylän kantatilan talouskeskukset vanhoine asuin- ja talousrakennuksineen. Kangaslammin 1972 palaneen puukirkon tilalle rakennetun uuden kirkon ympäristössä on säilynyt perinteistä kirkonkylää.
 
Historia
Rantasalmen pohjoisosassa sijaitseva Kangaslampi muodostettiin rukoushuonekunnaksi 1862, kappeliksi 1869 ja seurakunnaksi 1894. Kylärakenteessa maamerkkinä ollut 1869 valmistunut puukirkko paloi 1972. Uusi kirkko valmistui 1974 arkkitehti Kaj Michaelin piirustusten mukaan.

Kirkonkylään perustettiin seudun ensimmäinen kansakoulu 1883. Kansakoulun rakensi Olli Immonen. Uudempi koulurakennus otettiin käyttöön 1940. Koulun yhteyteen rakennettiin liikuntahalli 1994.

Manttaalisäätiön talo rakennettiin suojeluskuntataloksi 1920-luvulla. Rakennuttajia olivat suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöt, rahoittajia rakennuttajien lisäksi mm. Kangaslammin kunta ja Manttaalikunta, joille tuli tiloja talosta. Suunnittelija oli arkkitehti Oiva Kallio, joka piirsi myös talon kiinteät ja irtaimet kalusteet. Kunnanvaltuusto kokoontui rakennuksessa vuoteen 1937 saakka. Tuomarin huone toimi käräjäpaikkana. Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin 1944 ja talo siirtyi Manttaalikunnan omistukseen ja 1988 kunnan omistukseen. Pihapiirissä on asuinrakennus 1930-luvulta ja talli- ja liiterirakennus.

Kangaslammen kunta liittyi osaksi Varkauden kaupunkia 2005.
 
Lisätietoa
Suomenmaa VI, Mikkelin lääni. Helsinki 1924.

Savon historia III. Kuopio 1960.

Etelä-Savon rakennusperintö. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Etelä-Savon seutukaavaliiton julkaisu 114. Mikkeli 1984.

Pekka Leskelä, Arkkitehti Oiva Kallio 1884-1964. Teknillinen korkeakoulu 1998.
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; koulu; kylä; lainamakasiini; pappila; seurantalo; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Kangaslammin Manttaalisäätiön talo. Sirkka Valanto 1973
Kangaslammin Manttaalisäätiön talo. Sirkka Valanto 1973.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009