Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Siikajoki Pohjois-Pohjanmaa

Siikajoen kirkko ympäristöineen

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Siikajoen kirkko ympäristöineen
Kuvaus
Siikajoen kirkko vuodelta 1701 on Pohjanmaan varhaisimpia ristikirkkoja. Kirkon ympäristö muodostuu kirkkoa hyvin säilyneestä agraarimaisemasta, pappilan alueesta, Pohjanmaan rantatien vanhasta tielinajuksesta sekä Suomen sodan aikana kirkon, joen ja pappilan välisellä kentällä käydyn Siikajoen taistelun paikasta.

Siikajoen kirkko on pohjamuodoltaan tasavartinen ristikirkko. Alttaritauluna on Mikael Toppeliuksen Getsemane-aiheinen öljymaalaus vuodelta 1771. Jaakko Suonperän veistämä saarnastuoli on vuodelta 1765 ja sen maalauskoristelu vuodelta 1772 (Mikael Toppelius). Kirkon eteläpuolella oleva pohjalainen renessanssitapuli on rakennettu 1765. Siikajoen kaksikerroksinen mansardikattoinen pappila on välittömästi kirkon maisemassa joen varrella. Pappilassa on rakentamisajalle tyypillinen karoliininen pohjaratkaisu.

Joen ja pappilan välisellä kentällä on käyty Suomen sodan Siikajoen taistelu 18.4.1808, ja taistelusta on muistona kaatuneiden sotilaiden hauta-alue muistomerkkeineen. Klingsporin tie on saanut nimensä suomalaisten joukkojen ylipäällikön mukaan.
 
Historia
Saloisten kappeliksi perustettu Siikajoki erotettiin omaksi seurakunnaksi 1691. Siikajoen nykyinen kirkko rakennettiin 1701 ja pappila valmistui 1690-luvulta juontuvalle paikalle kirkkoherra Silfverbergin suunnitelmin 1796.

Kirkko uudistettiin 1852 Oulun lääninarkkitehti Johan Oldenburgin tekemän piirustuksen mukaan. Kirkkoon lisättiin leveän attikaosan päältä nouseva, pohjaltaan neliönmuotoinen torni. Ulkoseinät varustettiin empiretyylisellä vuorauksella. Kirkkoa myös laajennettiin rakentamalla uusi sakaristo-osa itäristin jatkeeksi. Kirkkoa kunnostettiin 1984-1985 arkkitehti Jorma Tepon johdolla.
 
Lisätietoa
Reino Mähönen, Kirkkomaalari Mikael Toppelius. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 78 (1975).

Jorma Teppo, Pohjanmaan puukirkkojen korjauksista. Arkkitehti 4/1985.

Lars Pettersson, Ristikirkot. Ars Suomen taide 3, Keuruu 1989.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 2. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Siikajokilaakson historia I -II. Siikajokilaakson kunta ja seurakunnat 1984, 1996.

Anu Soikkeli, Suomen vanhat pappilat - menneisyyden tulevaisuus. Oulun yliopisto 2000.
 
kohteeseen sisältyy:  kellotapuli; kirkko; muinaisjäännös; pappila; tie;
ympäristön nykyluonne:  kirkonkylä;
 
Siikajoen kirkko. Elias Härö 1971
Siikajoen kirkko. Elias Härö 1971.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009