Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Kotka Kymenlaakso

Hovinsaaren sellutehdas

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hovinsaaren sellutehdas
Kuvaus
Hovinsaaren entinen selluloosatehdas on sulfaattiselluloosateollisuuden varhainen ja hyvin säilynyt rakennusmuistomerkki. Se on merkittävä myös rakennusteknisesti.

Hovinsaaren tehdas sijaitsee samannimisen saaren itäosassa rautateiden rajaamassa kolmiossa. Selluloosatehdas vuodelta 1907 ja siihen 1934 lisätty valkaisuosasto muodostavat erillisen sähköverstaan ja savupiipun kanssa tehdasalueen historiallisen ytimen. Entisen selluloosatehtaan tuotantotilat vuosilta 1906-1907 ovat rivi tynnyrikattoisia, pitkänomaisia halleja. Rautabetoniset tynnyrikatot kattotuoleineen ja tukijänteineen kuuluvat varhaisimpiin Suomessa toteutettuihin. Tehtaan tiloissa on keitto-, pesu-, sihti- ja kuivausosasto, jonka rakenteet ja muoto on sovitettu tehtaan ensimmäiseen rakennusvaiheeseen.

Välittömästi tehtaan pohjoispuolella on arkkitehti W. Thomén piirtämä entinen konttori. Jugendtyylinen rakennus on tehty osaksi tiilestä, osaksi sahausjätteenä syntyneistä pätkistä eli nutikoista. Talon alakerta komeine kaakeliuuneineen on alkuperäistä vastaavassa asussa.
 
Historia
Kotkan suursahat tuottivat 1870-luvulta lähtien runsaasti sahausjätettä. Sitä ja puuraaka-ainetta hyödyntämään perustettiin 1906 sulfaattiselluloosatehdas Hovinsaarelle, joka oli 1800-luvun loppuun asti ollut pääosin viljely- ja laidunaluetta. Hovinsaaren tehtaan edeltäjiä olivat Hallan ja Enso-Gutzeitin sulfaattiselluloosatehtaat Kotkansaarella.

Hovinsaaren tehtaan perustaja oli norjalaissyntyinen Ole Nerdrum, joka oletettavasti vaikutti myös tehtaassa käytetyn rakennustekniikan valintaan. Sellun valmistus lopetettiin 1945 ja sellutehdas muutettiin paperitehtaaksi.
 
Lisätietoa
Väinö Hirsijärvi, Lohjan selluloosatehdas 1906-1936. Tampere 1940.

Kymenlaakson rakennuskulttuuri. Kymenlaakson seutukaavaliiton julkaisu A 26 1992.

Martti Korhonen, Juhani Saarinen. Kymistä Kotkaan. Osat I ja II. Kotkan kaupungin historiatoimikunta. Porvoo 1999, 2002.

Kymenlaakson teollisuusperinteen kartoitus. Kymenlaakson liitto. Kuvaja Consulting Oy 2003.
 
kohteeseen sisältyy:  puunjalostustehdas;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009