Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Porvoo Uusimaa

Yliken kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Yliken kylä
Kuvaus
Yliken kylä on rakenteeltaan ja rakennuskannaltaan poikkeuksellisen hyvin säilynyt Uudenmaan rannikon keskiaikaisperäinen ryhmäkylä, jota ympäröivät vuosisatoja viljelyksessä olleet pellot.

Yliken kylä sijaitsee Suomenlahden rannikolta ja saaristosta Suurelle rantatielle johtavan vanhan maantien varressa. Kylän yhtenäinen, punamullattu rakennuskanta on säilynyt hyvin rakennusaikansa asussa. Neder Antaksen, Nykullan ja Mattaksen rakennusryhmät muodostavat kylän keskustan, jossa rakennukset rajaavat tiiviisti kylätien reunoja. Nissaksen suuri, kylän muusta rakennuskannasta poiketen keltainen talo on erillään kylän eteläpuoleisellä mäellä. Useiden asuinrakennusten ulkoasussa on empiren yksityiskohtia kuten voimakkaita nurkkaliseenejä.
 
Historia
Vuoden 1560 maakirjassa Yliken kylään on merkitty viisi verotilaa. Maatilat olivat isoon reduktioon saakka aateliston omistuksessa, mutta talonpojat olivat koko ajan varsin itsenäisiä. 1920-luvun alkuun mennessä oli vanhoista tiloista muodostettu yhteensä 32 uudistilaa tai rakennuspaikkaa.
 
Lisätietoa
Göran Selén, Porvoon pitäjä kautta aikojen 1-2. Porvoon maalaiskunta 1996-97.
 
kohteeseen sisältyy:  kylä; pihapiiri; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009