Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Naantali Varsinais-Suomi

Naantalin kirkko ja Ailostenniemi

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Naantalin kirkko ja Ailostenniemi
Kuvaus
Naantalin kirkko Ailostenniemessä on keskiajan hengellisessä elämässä tärkeää osaa näytelleen birgittalaisjärjestön luostarikokonaisuudesta säilynyt osa ja Turun tuomiokirkon jälkeen suurin keskiaikainen kirkko maassamme. Naantalin kaupunki on perustettu birgittalaisluostarin viereen.

Kirkon runkohuoneen itäpäässä ulkonee kaksikerroksinen itäsakaristo jonka eteläpuolella on 1600-luvulla tehdyt porrashuone ja viinikellari. Runkohuoneen länsipäähän liittyy 1790-luvulla rakennettu barokkihuippuinen länsitorni. Seinissä näkyvät umpeen muuratut aukotukset liittyvät luostariaikana kirkkoon kuuluneisiin rakennuksiin. Kolmilaivainen kirkkosali on viisitraveinen. Keskilaivan tähtiholvit ja sivulaivojen ristiholvit ovat 1800-luvulta, mutta seurannevat holvauksen keskiaikaista muotoa. Etelälaivasta ulos johtava itäinen oviaukko "armon portti" on tallinnalaistyyppinen kalkkikiviportaali. Kirkkosalin sisustus on saarnastuolia lukuun ottamatta moderni ja sen järjestelyssä on haluttu mukailla luostarivaihetta korostetuin sivulehterein.

Kirkon keskiaikaiseen esineistöön kuuluu alttarikaappi, jonka pääryhmänä on Neitsyt Marian taivaallinen kruunaus, Pyhää Birgittaa ja Pyhää Katariinaa esittävät veistokset sekä kotimaista alkuperää oleva krusifiksi, Pietà-ryhmä, kasteallas ja kahdeksankulmainen piscina-kivi sekä kirkon länsiosassa seisova korkea sakramenttikaappi. Saarnastuoli vuodelta 1622 on Henrik Flemingin ja hänen vaimonsa lahjoittama. Muuta 1600-luvun esineistöä ovat hautavaakunat. Turun seudun lähes kaikissa kirkoissa oleva kaappikello on vuodelta 1878.

Kirkon itäpuolella on seurakunnan hautausmaa, kirkon pohjois- ja länsipuolella olevassa puistossa on säilynyt pintamaan alla Reinhold Hausenin 1872 ja 1879 tekemissään kaivauksissa dokumentoimat nunnakonventin ja veljeskonventin rakennusten fragmentit.
 
Historia
Päätös birgittalaisluostarin perustamisesta Suomeen tehtiin 1439 ja sen lopulliseksi sijoituspaikaksi varmistui 1443 Ailosten tila Naantalissa. Paikka sai nimen Vallis Gratiae, Armon laakso. Luostari vihittiin käyttöön 1462 ja se käsitti järjestön sääntöjen mukaan sekä nunnien että munkkien luostarit eli konventit. Sisarkonventin rakennukset olivat kirkon pohjoispuolella ja veljeskonventin sen länsi- ja eteläpuolella. Kirkko oli kummallekin yhteinen ja sen sisätilan jäsentely kaksine kuorineen ja sivulehtereineen poikkesi tavallisista seurakuntakirkoista.

Luostari lakkautettiin vuoden 1544 jälkeen ja rakennukset rappeutuivat vähitellen. Vain kirkko jäi jäljelle toimimaan, vuodesta 1577 lähtien sekä kaupungin että sitä ympäröivän pitäjän seurakuntakirkkona. Kirkko vaurioitui 1600-luvun alkupuolella sattuneessa tulipalossa. 1860-luvulla kirkko uusittiin perusteellisesti, jolloin se mm. holvattiin uudelleen. Länsipäädyn torni rakennettiin 1790-luvulla Mikael Piimäsen johdolla. Kirkkosalin restauroinnin 1963-1965 suunnitteli arkkitehti Olli Kestilä.
 
Lisätietoa
Henrik Lilius, Birgittinerkyrkan i Nådendal. Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 69, 1969.

Henrik Lilius, Naantalin kirkko. Suomen kirkot 6. Museovirasto 1972.

Naantalin Ailostenniemi arkkitehtiopiskelijoiden harjoitustyönä. TTKK, arkkitehtuurin osasto 1993.

Markus Hiekkanen, The Stone Churches of the Medieval Diocese of Turku. Suomen muinaismuistoyhdistyksen aikakauskirja 101. 1994.

Päivi Setälä - Eva Ahl (toim.), Pyhä Birgitta, Euroopan suojeluspyhimys. 2003.

Kari Uotila et al., Naantalin vanhankaupungin rakennuskanta. Varsinais-Suomen rakennuskulttuuri 10. Naantalin kaupunki, Vallis Gratiae –yhdistys, Turun maakuntamuseo, Varsinais-Suomen liitto. Saarijärvi 2006.

Markus Hiekkanen, Suomen keskiajan kivikirkot. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1117. 2007.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko; muinaisjäännös; puisto;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Naantalin kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Kiisla Oy 2016
Naantalin kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Kiisla Oy 2016.
Naantalin kirkko Ailostenniemessä. Hannu Vallas 2006
Naantalin kirkko Ailostenniemessä. Hannu Vallas 2006.
Naantalin kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Lauren Stevens 2017
Naantalin kirkko. Wiki Loves Monuments, CC BY-SA 4.0 Lauren Stevens 2017.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009