Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Naantali Varsinais-Suomi

Lookilan yksinäistalo

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Lookilan yksinäistalo
Kuvaus
Lookilan yksinäistalo on harvoja säilyneitä umpipihaisia taloja Varsinais-Suomessa.

Kuristenlahden rannalla olevan tilan vanhimmat rakennukset ovat aikaisintaan 1700-luvun alkupuolelta ja uusimpien arvioidaan olevan 1820-1840-luvulta. Rakennusryhmään kuuluvat päärakennuksen lisäksi kellaritupa, isoportti ja sen yläpuolella oleva porttihuone, talli ja tallin parvi, kaksikerroksiset luhdit sekä varastot ja liiteri. Karjasuojat ovat sijainneet vilja-aitan ja lampolan ympärillä karjapihalla. Pihapiiriin johtaa vanha puukujanne.
 
Historia
Lookilan tila perustettiin 1400-luvulla ns. ruotsalaisen verotusjärjestelmän aikana yksinäistaloksi. Talon koko rakennuskanta paloi 1697 ja rakennettiin uudelleen 1700-luvun alussa. Asuinrakennus rakennettiin vaiheittain, uusimmat osat 1820-1840 luvuilla.

Lookilan kulttuurihistoriallinen merkitys on arvioitu korkealle ja talon tallentamiseksi tehtiin 1970-luvulla suunnitelmat rakennusten siirtämisestä Seurasaareen.
 
Lisätietoa
Irma Lounatvuori (toim.), Suojellut talot. Museovirasto 1991.

Elias Härö, Talonpoikainen rakentaminen. Täällä työn ja tiedon puistot, Varsinais-Suomen kulttuuriympäristö. Varsinais-Suomen seutukaavaliitto. Turku 1993.

Heljä Brusila et al., Rymättylän kulttuuriympäristö ja vanha rakennuskanta. Varsinais-Suomen rakennuskulttuuri 7. Rymättylän kunta, Varsinais-Suomen liitto, Turun maakuntamuseo. 2001.
 
kohteeseen sisältyy:  pihapiiri; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
Lookilan yksinäistalo. Pekka Kärki 1977
Lookilan yksinäistalo. Pekka Kärki 1977.
Lookilan yksinäistalo. Pekka Kärki 1977
Lookilan yksinäistalo. Pekka Kärki 1977.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009