Hämeenkyrö Pirkanmaa

F.E. Sillanpään kodit

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: F.E. Sillanpään kodit
Kuvaus
Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään Hämeenkyrössä sijaitsevilla kodeilla on olennaista merkitystä Sillanpään elämänvaiheiden (nuoruus, kirjailijaksi ryhtyminen) ja elämäntyön (kirjallinen tuotanto) arvioinnissa ja tulkinnassa. Sillanpää on maaseutukuvauksissaan kertonut vaikuttavasti kotiseutunsa Hämeenkyrön maisemista ja paikallisten ihmisten elämästä. Sillanpään syntymä- ja lapsuudenkoti Myllykolu, nuoruudenkoti Töllinmäki sekä kirjailijan perheelleen rakennuttama huvila Saavutus ovat edustavia esimerkkejä aikakaudelleen tyypillisestä rakennuskannasta kirjailijan kuvaamassa kulttuurimaisemassa.

Myllykolun torppa sijaitsee Kierikkalan kylässä, joka on Hämeenkyrön kansallismaiseman kulttuurista ja maisemallista ydintä. Sillanpään esikoisteokseen liittyvät maisemat avautuvat laajoina yli peltoaukeiden Kallioistenselälle yleisnäkymää hallitsevalta Sikomäeltä. Vaatimaton hirsipintainen rakennus on salvottu pitkänurkkaiseksi ja siinä on pieni kuisti. Pihapiirissä on myös pieni aitta ja paikalle siirretty saunarakennus. Myllykolun hirsilato on osa maastoon sulautuvan kesäteatterin rakenteita. Kunnan omistuksessa oleva Myllykolu on ollut museona vuodesta 1962.

Töllinmäki, Sillanpään nuoruudenkoti Hämeenkyrön Heinijärvellä on vaatimaton 1800-luvun lopulla rakennettu tupa, johon on 1900-luvulla rakennettu peräkamari ja porstua. Myöhemmin 1970-luvulla tupa entistettiin ja katettiin uudelleen päreillä. Tupa on lautavuorattu pystyrimalaudoituksella ja jätetty maalaamattomaksi. Myös Töllinmäki toimii museona, joka on parhaiten säilyneitä kirjailijakotejamme.

Saavutus, ajalleen tyypillinen mansardikattoinen huvila on rakennettu 1920-luvun alussa Kierikkalan kylään, Kirkkojärven rantaan. Nykyisin saavutus on Sillanpään vanhimman tyttären perikunnan omistuksessa.

Historia
Myllykolun mäkitupa rakentui F.E. Sillanpään isän 1887 siirtämästä aitasta, johon lisättiin myöhemmin pirtti. Sillanpään vanhemmat ostivat konkurssin jälkeen 1905 Töllinmäen vaatimattoman tuvan ränsistyneenä ja kunnostivat siitä kodin.

Sillanpää rakennutti perheineen Saavutuksen 1920-luvun alussa Tampereen kaupunginarkkitehti Bertel Strömmerin piirustusten mukaan, mutta käänsi sen sijoitusta paikalla saadakseen mieleisensä näköalan. Huvilan piti toimia perheen kotina, mutta vakituisesti Sillanpäät asuivat siinä vain neljä vuotta. Kirjailijan huonon taloudellisen tilanteen vuoksi perhe muutti Porvooseen kustannusyhtiön tarjoaman vakituisen työn perässä. Myöhemmin WSOY:n omistamaa huvilaa käytettiin kesähuvilana ja joulunvietoissa.

Lisätietoa
Panu Rajala, Sillanpään Hämeenkyrö. Kulttuurikuvia kesämatkailijalle. Kustannusosakeyhtiö Otava 1986.

Hämeenkyrön kansallismaiseman hoitosuunnitelma. Hämeenkyrön kunta 1997.

Terhi Nallinmaa-Luoto & Marja Agge, Hämeenkyrön historia III vuodesta 1866 vuoteen 2000. Hämeenkyrön kunta 2003.

Kohteen Saavutus sijaintitieto korjattu 11.6.2010.

kohteeseen sisältyy:  huvila; merkkimieskoti; museo; talonpoikaistalo;