Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Rautjärvi Ruokolahti

Sarajärven tie

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Sarajärven tie
Kuvaus
Sarajärven maantie on erinomainen esimerkki siitä millaisia Suomen tiet valtaosaltaan olivat vielä 1950-luvulla. Hiekkapäällysteinen tie on säilyttänyt perinteisen linjauksensa ja vanhan kylätien luonteen ja se kuvastaa osaltaan tienpidon historiaa Suomessa.

Maantielinja Rautjärven Kaljusesta Ruokolahden pohjoisosassa sijaitsevalle Sarajärvelle kulkee pienimuotoisten viljelysalojen, pienten metsiköiden ja tien varrelle sijoittuneiden maatilojen kautta polveillen maaston ja tilarajojen mukaan.

Sarajärvellä tien läheisyydessä kohoaa Haukkavuori, jonka kautta ovat kulkeneet Pähkinäsaaren (1323), Täyssinän (1595) ja Uudenkaupungin rauhan (1721) rajat (ks. Haukkavuoren historiallinen rajapaikka).
 
Historia
Rautjärven pitäjän sisäisen liikenteen käytössä olleen Sarajärven tien osuus Simpeleen Melkoniemen tieltä Ruokolahden kunnan rajalle oli Innasennurkan tiehoitokunnan ylläpitämä kylätie. Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö määräsi tien paikallistieksi ja tielaitoksen ylläpidettäväksi 1961.
 
Lisätietoa
Eero Paappa, Jari Ropponen, Jääsken kihlakunnan historia III. 1860-1980. Jääsken kihlakunnan historiatoimikunta. Pieksämäki 1992.

Kimmo Antila, Pietarin ja Viipurin teillä. Tiemuseon julkaisuja 9. Tielaitos 1994.

Etelä-Karjalan maisema- ja kulttuuriselvitys. Osa 1. Etelä-Karjalan liitto. Lappeenranta 2006.
 
kohteeseen sisältyy:  tie;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema; metsämaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009