Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Juva Etelä-Savo

Koikkalan kylä

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Koikkalan kylä
Kuvaus
Koikkalan kylä on Juvan vanhimpia ja tärkeimpiä kyliä, mikä heijastuu yhä aktiivisessa kyläkeskustassa. Koikkala kuvastaa monipuolisesti vauraan maanviljelyskylän rakennetta.

Kylän keskusta on sijoittunut Puumalasta Juvalle johtavan vanhan maantien varrelle Luonterin järven pohjoisen lahdelman rannalle. Koikkalan kylän keskustassa on 1959 rakennettu kyläkirkko ja seurakuntatilat sekä hautausmaa kellotapuleineen. Keskustassa on julkisia rakennuksia mm. kauppa, koulu urheilukenttineen sekä pankki. Kylän maatilat sijaitsevat hajallaan laajoilla peltoaukeilla ja kylälle nimensä antanut Koikkalan säterikartano on loitommalla kylän muista taloista.
 
Historia
Koikkala oli uuden ajan alussa yksi Juvan neljänneskunnista. Koikkalassa käytiin nuijasodan aikana suuri taistelu, kun Juvan miehet liittyivät Koikkalassa leiriään pitäviin nuijamiehiin. Taistelun muistoksi on kylän keskustaan pystytetty muistokivi. Koikkalan koulu (1884) oli toinen Juvan kansakouluista kirkonkylän koulun jälkeen.
 
Lisätietoa
Etelä-Savon rakennusperintö. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Etelä-Savon seutukaavaliiton julkaisu 114. Mikkeli 1984.

Mikkelin seudun maisema-alueet. Täydennysinventointi 1999. Etelä-Savon maakuntaliiton julkaisu 47:2001.
 
kohteeseen sisältyy:  kirkko; koulu; kylä; talonpoikaistalo;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009