Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Ruovesi Pirkanmaa

Kalelan erämaa-ateljee

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Kalelan erämaa-ateljee
Kuvaus
Kalela on yksi kansallisromantiikan erämaahuvilakauden merkittävimmistä rakennusmuistomerkeistä.

Erämaahuvilat, joista ensimmäisinä ovat valmistuneet taiteilijoiden itsensä suunnittelemat Ruoveden Kalela ja Sääksmäen Visavuori, muodostavat omaperäisen ryhmän kansallisen arkkitehtuurityylin etsinnässä.

Akseli Gallen-Kallelan 1800-luvun lopussa Ruovedelle rakennuttaman erämaa-ateljee Kalelan kansallisromanttisen hirsirakennuksen arkkitehtuurissa on havaittavissa piirteitä sekä lähiseutujen että Itä-Karjalan kansanarkkitehtuurista. Rakennuksen ikkunamuodoissa, savupiipuissa ja sisätiloissa on lisäksi vaikutteita varhaisesta englantilaisarkkitehtuurista. Kalelan sisätilaa hallitsee suurikokoinen ateljeehuone, jossa on kattoon asti ulottuvat ikkunat pohjoisseinällä, makuuhuoneisiin johtava lehteri ja musiikkikoroke.
 
Historia
Taiteilija Akseli Gallen-Kallela laati ensimmäiset suunnitelmat erämaa-ateljeetaan varten 1889. Lopulliset piirustukset valmistuivat 1894 ja hirsinen huvila valmistui 1895. Akseli Gallen-Kallelan ateljeena Kalela oli vuoteen 1921.
 
Lisätietoa
Pekka Laurila, Ruoveden Kalela. Arkkitehti 1965/9.

Ritva Tuomi, Erämaa-ateljeet, taiteilijahuviloita vuosisadan vaihteessa. Näyttelyesite. Suomen rakennustaiteen museo 1979.

Ritva Wäre, Arkkitehtuuri vuosisadan vaihteessa. Ars. Suomen taide 4. Otava 1989.
 
kohteeseen sisältyy:  huvila; merkkimieskoti; museo;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009