Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Valkeakoski Pirkanmaa

Visavuoren taiteilijakoti ja ateljee

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Visavuoren taiteilijakoti ja ateljee
Kuvaus
Visavuoren taiteilijahuvila on kansallisromanttisen arkkitehtuurin tärkeimpiä suomalaisia rakennusmuistomerkkejä. Erämaahuvilat, joista ensimmäisinä ovat valmistuneet taiteilijoiden itsensä suunnittelemat Sääksmäen Visavuori ja Ruoveden Kalela, muodostavat omaperäisen ryhmän kansallisen arkkitehtuurityylin etsinnässä.

Kuvanveistäjä Emil Wikströmin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Sääksmäelle Rauttunselän rannalle rakennuttaman erämaa-ateljeen kokonaisuuteen kuuluvat kansallisromanttiset asuin- ja ateljeerakennukset. Asuinrakennuksen seinät ovat vuoraamatonta hirttä. Ateljeerakennuksessa on luonnonkivisokkeli, rapatut lautaseinät ja kimpipaanukatto. Julkisivun muotokielessä on vaikutteita Itä-Karjalan kansanarkkitehtuurista. Ateljeerakennuksessa on avarien työtilojen lisäksi ollut Suomen ensimmäinen pronssivalimo. Rakennuksen tuulimyllyä muistuttavassa tornissa on tähtitorni.

Rakennusten välisellä kalliolla on lapinrauniot, joka on muinaismuistolain rauhoittama. Ympäristössä on Wikströmin perheen kesäasuntoja.

Visavuori sijaitsee Sääksmäen - Tarttilan valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella.
 
Historia
Kuvanveistäjä Emil Wikström suunnitteli 1893 itselleen hirsisen kuvanveistoateljeen, joka valmistui 1894 mutta paloi 1896. Wikström rakennutti omien piirustusten mukaan paikalle uuden samantyylisen asuinrakennuksen 1899-1902 sekä 1903 erillisen ateljeerakennuksen, jota jatkettiin 1912. Pronssivalimo muutettiin 1960-luvulla kahvilaksi. Emil Wikströmin taiteilijakotimuseo avattiin Visavuoressa 1967. Ns. Kari-paviljonki rakennettiin kasvihuoneen paikalle 1980-luvulla Erkki Helamaan suunnitelmin. Taiteilijakotimuseon rakennusten laajamittainen restaurointityö valmistui 2003.
 
Lisätietoa
Ritva Tuomi, Erämaa-ateljeet, taiteilijahuviloita vuosisadan vaihteessa. Näyttelyesite. Suomen rakennustaiteen museo 1979.

Lauri Putkonen, Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Tampereen seutukaavaliitto. Julkaisu B 107. Tampere 1981.

Ritva Wäre, Arkkitehtuuri vuosisadan vaihteessa. Ars. Suomen taide 4. Otava 1989.

Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990. Tampere 1990.

Jorma Lehtinen, Kuvanveistäjän torppa: Visavuoren korjaus- ja restaurointihanke. Visavuoren museosäätiö 2004.
 
kohteeseen sisältyy:  huvila; merkkimieskoti; museo;
ympäristön nykyluonne:  metsämaisema;
 
Visavuoren taiteilijahuvila. Martti Jokinen 1991
Visavuoren taiteilijahuvila. Martti Jokinen 1991.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009