Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Tyrnävä Pohjois-Pohjanmaa

Haapasepän tila ja Temmeksen kirkko

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Haapasepän tila ja Temmeksen kirkko
Kuvaus
Haapasepän tila ja Temmeksen kirkko edustavat Pohjanmaan lakeudella nauhamaisesti jokivarsiin keskittynyttä kirkonkylien vanhaa asutusta. Temmeksen kirkonkylän vanhimpiin tiloihin kuuluvan Haapasepän pihapiirin arkaainen yleisilme muodostuu harmaista hirsipintaisista rakennuksista. Temmesläinen talollisen Antti Louetin 1760-luvulla rakennuttama kirkko joen toisella rannalla kuuluu viimeisiin länsitornillisiin tukipilarikirkkoihin.

Haapasepän tila on Temmeksen kirkonkylän vanhimpia tiloja. Se sijaitsee Temmesjoen peltoaukeaa lännessä reunustavalla mäntykennäällä, jonne tullaan Temmesjoen yli Haapaniemen talon vieressä oleva siltaa ja pihapiirin läpi kulkevaa tietä pitkin. Tilan neljältä sivustalta rakennetun pihapiirin rakennuksia ovat kaksi asuinrakennusta, navetta ja pitkä luhtiaitta, johon on alkujaan rakennettu läpikuljettava sola. Pihatanner on vuosisatojen kulutuksessa syntynyttä nurmea. Pihapiirin ulkopuolella on kaksi erittäin iäkästä aittarakennusta, joista toisessa on vuosiluku 1638. Rakennuksia ympäröivässä maastossa, joka kohoaa Temmesjoen peltolaaksosta, kasvaa vanhoja leveitä mäntyjä ja katajia.

Temmeksen puinen, päätytornillinen pitkäkirkko 1760-luvulta on viimeinen pohjalaista hirsiarkkurakennetta käyttäen toteutettu puukirkko. Runkohuoneen pohjoissivulla on sakaristo ja eteläsivulla matala kylkiäinen vuodelta 1847. Vieressä on hautausmaa, jota ympäröivässä kiviaidassa on hirsinen porttihuone vuodelta 1771 (Louet). Porttihuoneen edustalla, vanhan Savontien varressa, on puusta veistetty suurikokoinen, hattupäinen vaivaisukko vuodelta 1858 (Juho Kandelberg).
 
Historia
Tyrnävän alue oli Limingan kantakylien eräaluetta uuden ajan alkuun saakka. Vakinainen asutus alueelle tuli 1500-luvun puolivälissä rannikolta ja Savosta. Temmesjokeen laskevan Haapaojan suulle syntyi kuitenkin jo keskiajalla Haapaniemen tila, josta Haapaseppä on osa. Koko kylä sai tilasta nimensä kunnes se muutettiin Temmekseksi.

Temmes perustettiin Limingan rukoushuonekunnaksi 1766. Kirkon rakensi 1766–1767 itseoppinut temmesläinen kirkonrakentaja, talollinen Antti Louet. Kirkon sisätilan, saarnastuolin ja alttaritaulun maalaustyöt teki 1847 raahelainen Carl Christoffer Stadig.

Kappeliksi Temmes perustettiin 1796 ja itsenäiseksi seurakunnaksi 1899, mutta liitettiin sittemmin Tyrnävään. Temmeksen ja Tyrnävän kunnat yhdistyivät 2001.
 
Lisätietoa
Matti Huurre ja Jouko Vahtola, Oulujokilaakson historia - Kivikaudelta vuoteen 1865. Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulunsalon, Temmeksen, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kunnat ja seurakunnat, Oulun kaupunki ja seurakunnat ja Oulujoki-Seura r.y. 1991.

Lumijoen, Tyrnävän ja Temmeksen kirkot. Suomen kirkot 18. Museovirasto 1992.

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Osa 2. Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitto 1993.

Anneli Salmela, Lakeuden kulttuurimaisema. Lakeuden seutukunta. 1996.

Erkki Lämsä, Oulun seudun kirkot. Viestimix 1999.

KirjastoVirma 2001-2005 www-sivusto: Lakeuden kulttuuripolku. Opas Limingan, Lumijoen, Rantsilan ja Tyrnävän kulttuurikohteisiin. http://www.kirjastovirma.fi/lakeudenkulttuuripolku/ (9.10.2009).
 
kohteeseen sisältyy:  hautausmaa; kirkko; pihapiiri; talonpoikaistalo; tie;
ympäristön nykyluonne:  agraarimaisema;
 
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009