Museovirasto

 PERUSHAKU

kohteet maakunnittain
 

KARTTAHAKU

maakuntakartta Lappi Keski-Pohjanmaa Pohjois-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Karjala Etelä-Karjala Pohjanmaa Pohjois-Savo Etelä-Savo Kymenlaakso Keski-Suomi Etelä-Pohjanmaa Päijät-Häme Uusimaa - itä Kanta-Häme Uusimaa - länsi Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi
Hanko Uusimaa

Hangon rautatieasema

Siirry Museoviraston valtakunnalliseen karttapalveluun: Hangon rautatieasema
Kuvaus
Hangon rautatieasema kuuluu 1930-luvulta alkaen rakennettuun kivirakenteisten, pelkistettyä arkkitehtuuria edustavien asemarakennusten sarjaan. Hangon 1950-luvun rautatieaseman alkuperäinen ulkoasu ja sisätilat ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Hangon asemarakennus ja puisto sijaitsevat radan pohjoispuolella, 1959 valmistuneen, rautatien ylittävän, sillan tuntumassa. Kevyt ja mittasuhteiltaan kaunis asemarakennus on rautatiehallituksen arkkitehti Jarl Ungernin suunnittelema. Se on kaksikerroksinen tiilirunkoinen, rapattu ja pulpettikattoinen. Korkea keskushalli näkyy julkisivun ikkunajärjestelyissä. Rakennuksen pohjoissivulla on yksikerroksinen, pyöreäpäätyinen ravintolasiipi.

Vaunujen korjaushalli ja paja sisältyvät Hangon Länsisatama-kohteeseen.
 
Historia
Hangon talvisatamaan Hyvinkäältä johtanut rata valmistui 1873 ja Hangon sataman yhteyteen rakennettiin 1870-luvun alusta lähtien suurehko ratapiha- ja asema-alue. Ratapiha kärsi vauriota toisen maailmasodan aikana, ja mm. Hangon 1873 rakennettu asemarakennus tuhoutui. Uuden aseman suunnittelu käynnistyi sodan jälkeen ja rakennus valmistui 1952.
 
Lisätietoa
August Holmberg, Blad ur Hangö stads historia. Hangö 1922.

Tiina Lehto, Hangon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema. Byggnadskultur och kulturlandskap i Hangö. Hangon museon julkaisusarja n:o 8. Tammisaari 1989.

Mikko Härö, Läntisen Uudenmaan rakennusten ja maiseman kulttuurihistoriallinen inventointi. Läntisen Uudenmaan seutukaavaliitto. Tammisaari 1993.

Sopimus valtakunnallisesti merkittävien asema-alueiden suojelusta (YM, päätös 9.12.1998 diarionro 2/562/96).

Birgitta Ekström, Hanko. Vuosiluvut kertovat. Hangon museon julkaisusarja n:o 18. Huhmari 1997.
 
kohteeseen sisältyy:  liikenteenrakennus;
ympäristön nykyluonne:  kaupunki;
 
Hangon rautatieaseman odotussali. Johanna Nurminen 2005
Hangon rautatieaseman odotussali. Johanna Nurminen 2005.
Hangon rautatieasema. Johanna Nurminen 2005
Hangon rautatieasema. Johanna Nurminen 2005.
Hangon rautatieasema. Museovirasto Museiverket 2017
Hangon rautatieasema. Museovirasto Museiverket 2017.
 
julkaisupäivämäärä 22.12.2009
palaute kohdetiedoista
sivun alkuun
 


© Museovirasto 2009